root/admin dostop
inštaliran imam ubuntu, vendar sem pod svojim up.računom nekaj spreminjal okoli "glavne" mape in me sedaj ne spusti v moj račun.
sedaj pa bi rabil vodič kako pridem not kot root uporabnik, da spremenim nazaj uno mapo.
vrjamem, da vam je vprašanje trn v peti, sam res nisem nikjer našel odgovora:(
HVALA!!!
sedaj pa bi rabil vodič kako pridem not kot root uporabnik, da spremenim nazaj uno mapo.
vrjamem, da vam je vprašanje trn v peti, sam res nisem nikjer našel odgovora:(
HVALA!!!
Komentarji
lp,cube
lp,cube
ko prides v grub pritisnes e izberes kernel prtisnes e napises single namesto splash prtisnes enter
in nato boot pol pa passwd [uporabnik], oziroma za spremembo root gesla samo passwd
povej ce ti bo uspelo tako
lp,cube
potem se mi odpre spet novo okno (že prej sem priše do njega) če pritisnem normal boot, se mi normalno boota in spet ne dela, če pritisnem nek drug "safe boot", pa spodaj sprašuje za nek ukaz, sem probal, geslo, root, up.ime, pa nič ne prime.
nč zgleda, da sem preveča zakompliciru. hvala vseen za pomoč, bom na novo naložu, pa se iz tega naučil, da se ne praska tam kjer te ne srbi:) in če nekaj deluje pusti pri miru:) ( to zadnje mi še more pridet v navado:) )
evo resitev v slikovni obliki : http://www.watchingthenet.com/ubuntu-guide-for-windows-users-reset-your-password-when-you-have-forgotten-it.html
lp,cube
Hvala, vendar se ni potrebno več trudit, ker bom kr na novo naložil. Sej zgubit nimam kaj, ker je bil dokaj na novo naložen sistem, sam vista skin sem si glih lepo uštimu:)
Le uspelo.
alt + f2 nato sudo nautilus
greš v mapo etc/gdm/gdm.conf
AllowRoot= false na AllowRoot =true
Nato se lahko v deskpot način prijaviš kot root. GESLO sem imel pa isto kot sem ga izbral za uporabnika v WUBI programu.
Če rabiš root uporabiš ukaz
Kaj se pa lahko zgodi, če si prijavljen kot root v desktop načinu?
greš u terminal, napišeš sudo su, vpišeš geslo in si prjavljen pod root
- ima software hrošče,
- obstajajo zlonamerni programi
- je človek neumno bitje
andy@andrej-mrt:~$ sudo su
[sudo] password for andy:
Sorry, try again.
[sudo] password for andy:
Vpisal sem geslo administratorskega računa.
Kaj delam narobe?
Lp, Andrej