poraba ubuntu vs windows 7

Torej ker imam prenosnika potrebujem nek OS ki je stabilen in ki ima minimalno porabo baterije. Bojda je pri Linuxu slabša podpora ACPI in da baterijo hitreje pokuri.. Bo to držalo?
Pa zanima me če je to res velika razlika v porabi ali so to pač samo minutke..?

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    Podpora ACPI je pri Linuxu res slabša. Razlika pa je precej opazna, pozna se tudi do pol ure ali pa celo za uro.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Odvisno je kakšno strojno opremo imaš (recimo odprokodni gonilniki za nekatere grafične kartice nimajo dobro podprtega varčevanja z energijo, kar se lahko precej pozna). V splošnem je poraba energije na linuxu malce večja (ko sem imel na netbooku še dual boot je windows držal 2h 30, linux 2h 10).

    Se pa da s programom powertop videti katera opravila kličejo jedro, jih onemogočiti in s tem porabo približati windows, v nekaterih primerih pa priti tudi pod njo.
  • Gre se za prenosnik Asus UL30VT ki ima dve grafični kartici.. Kolikor sem bral na netu tudi na wikipediji sem našel nekaj http://wiki.daviddarts.com/Ubuntu_Lucid_on_the_Asus_UL30VT je za ta računalnik kar dobra podprtost samo niker pa nisem zasledil kako je z baterijo,ki mi je pa tako najbolj vazen element, ker ga imam večina na poti..
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Na tem wikiju piše - Running the Nvidia Driver (see details above) and following PowerTOP's recommendations (USB Autosuspend, etc) I have been averaging just under 10.0W for power consumption with the screen brightness at 50% and wireless on. This is definitely an improvement over earlier kernels.

    Spodaj je tudi povezava do namigov, kjer piše After implementing these tips, my system (kernel 2.6.35rc5) running the Nvidia driver with the screen brightness turned down, wireless turned on and a few windows open (including Firefox) averages around 9.0W.

    9W je že zelo nizka poraba, dvomim da ima windows več kot 1w nižjo.

    Če imaš 5600 mAh baterijo pri 14.8V (ponavadi je napetost takšna, preveri sja je včasih lahko tudi 19V), potem bi ti s povprečno porabo 9W držal več kot 9 ur.
    to velja ob odprtem firefoxu in wirelessu.
    Če imaš na prenosniku že windows lahko sam oceniš, kolikšna je razlika.
  • No bom zadevu nalozil na nek usb ključ in potem vse skupaj pretestiral. Tu na win7 mi kar hitro baterijo pozere,pa pravijo da je za 12ur avtonomije,bleh..
    Vglavnem si bom vzel čas pa lepo vse potestiral pa da vidim kaj bo z vsega skupaj. Ena stvar me še zanima,je mozn filesharing pa printersharing med win7 in ubuntu?
  • pero Član
    uredil/-a 8. September, 2010
    Ne saj drugače sem do nekje tu enkrat ze prišel,samo ni mi ratalo driverje usposobit, ki bi jih pač moral dobit. No če bom rabil kaj z vezi z tem bom odprl raje novo temo da to ne smetim.

    Nekaj sem še pozabil,kaj je boljše 32 ali 64bit? Je pri Linuxu tudi razlika kot pri win da nekateri programi potlej ne delujejo?
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.