Lubuntu

Zanima me, če ima kdo izkušnje z nameščanjem tega sistema na res uboge računalnike/prenosnike po par letih sem od mrtvega obudila prenosnik. Ubuntu ne gre, Puppy Linux tudi ne, kaj drugega (kar sem še probala) tudi ne, edino, kar dela vsaj live, je Lubuntu, ki pa ga ne morem namestiti. Poskusila sem tudi v varnem načinu, kjer sploh ne deluje, in preko terminala (navodila našla na netu, baje drugim deluje), kjer pa mi javi napako. Live je prepočasen za redno uporabo, jasno.

Namestitev xp je potekala brez težav, dela vse - zvok, slika...

Komentarji

  • probaj dsl linux instalirati

    Notes on doing a Damn Small Linux install

    Before you get started remember that you are installing DSL at your own risk. I would still call this install experimental, so back up your data first!
    How to install:
    1. Create a app. 250-300MB Linux partition with cfdisk or fdisk (e.g. /dev/hda1, /dev/sda2)
    2. Boot into DSL by using you CD and enter the terminal.
    3. Execute "dsl-hdinstall" by typing "sudo -u root dsl-hdinstall" (without the quotes)
    and enter the just created partition (e.g. /dev/hda1, /dev/sda2)
    This will make a ext2 file system and copies the CD contents to it.
    A couple of specific changes are made after that (see end of script)
    4. Execute "mkliloboot" by typing "sudo -u root mkliloboot" (without the quotes)
    Enter the partition that your install is on. This will create an "initrd" with the needed modules and will setup "LILO".

    Setup is now done. ;)
  • pri lobuntu je baje problem v instalerju, ki rabi vsaj 256mb rama drugače se obesi. Sistem sicer deluje bp z manj rama. Rešitev je, da sistem naložiš nekje drugje potem ga pa s kaki clone orodjem namestiš na željeni disk ( ali vzames disk ven ga daš v ohišje in ga namestš npr preko usb-ja ).
    Za pupy linux more bit disk formatiran v ext2 , imaš pa na forumu navodila in pa tudi na youtubu je video inštalacije. Slitaz je kar sem jaz probal res super hiter na starih mašinah samo nima slo tipkovnice oz. jo meni ni ratal zrihtat.
    Dobra distribucija je Zenwalk ( standard edition ) je pa malo bolj potratna, rabiš procesor tam nekje p3 600 in 256 rama :)).
  • Za dsl linux sem slišala, nekaj malega sem si o njem brala, nisem ga pa še probala. Bom, če ne bo šlo drugače.

    Menda ima prenosnik ravno toliko rama, kot naj bi ga rabil za inštalacijo Lubuntuja (256 mb). Morda obstaja kak drug način, kako lahko še poskusim? Res mi je všeč.

    Nekje na tem forumu sem naletela še na gOS, da naj bi bil tudi ok z starejše računalnike (ne vem več, v kateri temi). Snetega imam, mi je pa zdaj crknila pečica v drugem računalniku (res nimam sreče). Zahteve sem brala in niso tako minorne, kot bi jaz želela, čeprav naj bi pogojno deloval tudi na mojem z 256 mb rama. mimogrede, sem naredila test in naj bi bilo z ramom vse ok... Ima kdo izkušnje z gOS, bi delovalo? (In pa, ali kdo pozna kake brezplačne programe, da zapečem iso v xp-jih? imgburn sem probala, oa sem že petič ne-uspela zapeči in ga tako ne morem sama testirat :/ žal ne morem drugje.)

    rejven, žal navodil za inštalacijo puppy linuxa nisem našla na forumu, očitno jih vedno spregledam. mi lahko poveš, kje so? na njihovi uradnji strani sem sicer gledala, pa so v bistvu navodila za v win ali linuxu, in priznam, da jih sploh ne razumem. povpr vsega sami pravijo, da puppy v glavnem ni namenjen inštalaciji - čeprav jaz rabim sistem, da ga inštaliram - no, meni pa se itak niti live ne zažene. za trenutek zagledam lik kužka, potem vse mrkne, če pa grem v konzolo in skušam restartat računalnik, me vpraša, če naj kaj shrani. Vmes pa je samo črn zaslon.

    kot rečeno, od vseh mi je live najbolje deloval lubuntu, zato bi ga tudi rada namestila, drugi niti live ne delujejo. razen xp :/ počasno, ampak vsaj dela.
  • rejven Član
    uredil/-a 13. November, 2010
    http://www.youtube.com/watch?v=JSkzAbaaWBE tuki je video vodič za puppy, Na njihovem forumu je tudi post s slikami ( se mi trenutno ne da iskat :) ) ampak s tem vodičem gre bp.

    Če pa imaš windowse si pa lahko potegneš dol tiny xp verzijo ( www.ubuntu.si ) v installerju imaš opcije " normalni xp" " tinyxp ( za slabše compe ) in "beastxp ( za zelo slabe )".

    Da nebo kdo rekel,da piratiziram zgornji link je zgolj za ljudi, ki si lastijo winxp in so izgubili namestitveni cd oz. se jim neda dol vlečt vseh system packov :)

    ---
    TOKRAT OPOZORILO - NASLEDNJIČ SANKCIJA - TO NI 'DELIMO ILEGALNE STVARI PREK TORRENTOV' FORUM AMPAK UBUNTU.SI
    Če si nekdo lasti XP in je zgubil namestitveni CD naj kontaktira MS Slovenije, kjer jim bodo pomagali.

    Lp
  • Hvala za link, bom pogledala. Upam, da pove, kako delati, cetudi live ne dela :D
    Xp pa mi dela, ampak ga ne zelim, tako da mi tista moznost ne pomeni nic.
    Se pa se vedno ne branim, ce ima se kdo izkusnje z lubuntujem... ali drugimi moznostmi namestitve le-tega...
  • sej sm reku probaj lubuntu namestiti na nek drug sistem in ga s clone programi prekopirat na laptota ( acronis true image je en tak program ) ali pa ga vzemi disk ven in ga instaliraj npr. preko usbja ( rabiš ohišje ). Čeprav z 256 rama in glede na to, da ti boota v live bi mogl delat. Probaš namestit iz live moda ali direkt preden zaženeš live cd ?
  • Saj z 256 MB rama dela že običajni live cd, samo nalaga obupno dolgo.
  • Nimam moznosti kam drugam namestit in klonirat. Diska iz prenosnika vem jemat pa tudi ne :D
    Poskusila sem instalacijo iz live in tudi brez 'preizkusanja sistema', prav tako oboje v varnem nacinu, nic ne dela. A je se kak nacin?
    In ne, ceprav naj bi tudi drugi sistemi delali, pac ne delajo.
  • Lencka je dejal/-a:
    A je se kak nacin?
    Poskusi 'mini iso' in 'alternate':
    https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu/DocumentationHelp#Minimal%20Install%20and%2064%20Bit
  • ok, hvala. bom poskusila.
  • Ah... in kaj naj zdaj storim, ko sem snela, in ker mi je crknila pečica za CD, sem naredila USB za namestitev, meni pa pri namestitvi teži, da ne zazna CD-ja? Seveda ga ne, če pa imam USB :rolleyes:
  • si nastavil naj boota z usbja? Probaj tudi pečko v biosu onemogočit ( če jo zazna )
  • Lencka Član
    uredil/-a 15. November, 2010
    ja, ni to. pobere se, samo potem pa mi, če sledim navodilom z ubuntu foruma, ne uspe naprej (ko bi morala usb "priklopiti" na mesto cd-ja). se ukvarjam s tem... morda uspe kateri drug vodič :D malo sita sem že tega, pa sem prehitro napisala...

    khm. ja, mi je uspelo, sem našla rešitev za tole :) upam, da namestitev tokrat končno uspe. res ne maram xp-jev.
  • Lencka Član
    uredil/-a 16. November, 2010
    Ali je md5sum tekst enak za običajno in alternate verzijo? Že drugič sem dobila identično šifro, vendar ne tisto, ki je objavljena na http://people.ubuntu.com/~gilir/md5sum.txt (povezava je na http://lubuntu.net/blog/lubuntu-1010-released). ?

    Spet se popravljam (nekam pogosto moram to početi). Če bo kdo rabil, md5 sum za lubuntu 10.10 alternate je na http://dl.dropbox.com/u/2351433/Lubuntu-Alternate/lubuntu-10.10-alternate.iso.md5 in moj iso ni bil pokvarjen. očitno je nekaj drugega. In nimam več idej, kaj...
  • Imam namesčen lubuntu. Nimam pojma, kaj je šlo prejšnjič narobe, tretji poskus je šlo vse ok skozi. :D Hvala za nasvet za to verzijo!
  • andrejus Član
    uredil/-a 26. November, 2010
    Bom kar v to temo vpisal.

    Včeraj sem en star prenosnik, na katerem so bili WinXPji sformatiral. Namestiti sem si hotel eno različico linuxa. En dam sem študiral, kaj si namestiti. Ker so specifikacije še kar arhaične (P4@1.6GHz 382MB RAM 16GB disk, neka ATI grafična, PCMCIA Wifi čip Atheros).

    Najprej sem hotel namestiti standardno različico U10.04LTS 32-bit. Potem se malce razmišljal, star računalnk bla bla bla. In naredim raziskavo. V glavnem odločim se za Lubuntu 10.10. Na kratko to ni to. Najprej pozitivne stvari:

    1. dela hitro kot hudič. Približno enako hitro (samo, da je disk glasnejši) kot Win 7 na Cor i5 @8GB RAMa. Sem bil presenečen nad hitrostjo (kako hitro bi delal šele Puppy :) - to govorim o odzivnosti sistema, d ane bo pomote.

    2. Prepoznal je vse sestavne dela računalnika, vse priključke in ves hardwer dela BP. (Razen neka Apple tipkovnica šteka oz tipke so drugje, ampka to je kriv Apple.)

    3. v konzoli je to naš stari znanec Ubuntu, tako da se v konzoli počutim doma. Ker recimo na Puppy-ju se je treb veliko stavri naučit na novo.

    4. Pogojno pripravljen za delo z nekaterimi bazičnimi programi. Vsekakor bolj prirpavljen za delo kot Win 7 :) ki nimajo niti SSH clienta ali ISO loadarja oz jih jast ne znam najt.

    Negativne stvari:

    1. Ni za začetnike - jast sem že malce bolj napreden začetnik, tako da ni bilo panike. Ker veliko stvari manjka, ki so nujne

    2. GUI je absolutno preveč enostaven - nima niti možnosti delat bližnjice - do teh prideš če si programčič (xlshortcut) sam uštimaš. Za si uštimat cel comp da dela normalno pa potrebuješ sigurno ene 3 ure.

    3. ker je baza uporabnikov majhna in zadeva ni uradna, je dokumentacija omejena.

    4. ker to le ni Ubuntu, kakšen trik od Ubunta ne dela in pol se moraš matrat da zadevo uštimaš tako kot želiš - recimo PS3 media server ne dela in en vem zakaj

    Tako da lubuntu priporočam le lastnikom starih računalnikov, ki so že malce izkušeni in vedo kaj hočejo.

    Vzel si bom še malce časa in za vsak slučaj probal namestite še standardni U10.04. Mislim, da če ga bom okrnil in zmetal dol stvari bo zadeva delala zadovoljivo. Če so Win XPji SP2 delali zadovoljivo bo tudi Ubuntu. Itako bo računalnik večino časa delal kot download server.
  • andrejus je dejal/-a:
    Bom kar v to temo vpisal.

    Včeraj sem en star prenosnik, na katerem so bili WinXPji sformatiral. Namestiti sem si hotel eno različico linuxa. En dam sem študiral, kaj si namestiti. Ker so specifikacije še kar arhaične (P4@1.6GHz 382MB RAM 16GB disk, neka ATI grafična, PCMCIA Wifi čip Atheros).

    ...
    Vzel si bom še malce časa in za vsak slučaj probal namestite še standardni U10.04. Mislim, da če ga bom okrnil in zmetal dol stvari bo zadeva delala zadovoljivo. Če so Win XPji SP2 delali zadovoljivo bo tudi Ubuntu. Itako bo računalnik večino časa delal kot download server.
    Morda bi pri namestitvi na tako malo rama bilo bolje poskusiti "alternate" tekstovni način, namreč live cd na splošno nima swapa in mu lahko zmanjka pomnilnika, vsekakor je pa počasi, medtem ko je enkrat nameščeno, ima swap in se prej ali slej naloži.

    Od manj zahtevnih vmesnikov je pa še xubuntu...
  • Pozdravljeni. Na starejši prenosnik bi namestil Lubuntu. Uporabljali ga bodo starši za internet in elektronsko pošto. Problem je ker ni čisto poslovenjen tako kot recimo Ubuntu. Ali kdo ve ali je planirana kakšna posodobitev?

    Katero drugo distribucijo (za starejši računalnik) bi priporočili v slovenskem jeziku?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pozdrav!

    Strojne zahteve so odvisne predvsem od namizja (in pa tudi ostalih programov), ki jih uporabljaš.
    Prav tako je velika večina nizov, ki jih uporabnik vidi (če odštejemo tiste v pogosto uporabljenih programih) del namizja.
    Če boš spremenil distribucijo v recimo fedoro, ki tudi uporablja gnome, poraba pomnilnika ne bo bistveno drugačna. Zato se moraš dejansko odločiti med namizji.

    Trenutno sta med namizji dobro prevedena Gnome (Ubuntu) in KDE (Kubuntu), ki pa sta žal tudi najbolj strojno zahtevna (predvsem glede pomnilnika).

    Za udobno poganjanje gnome ali kde ti priporočam vsaj 512 MB rama (odvisno koliko programov uporabljaš). Z nekaj prilagoditvami za šibkejše naprave lahko stvar poganjaš tudi na 384 MB, nekateri manj zahtevni uporabniki pa preživijo tudi z 256 MB pomnilnika.

    Druga možnost je, da rešiš izvor težave in sicer neprevedenost. To je predvsem posledica tega, da ni dovolj motiviranih ljudi, ki bi to počenjali. Stvar ni zapletena in že z relativno malo vložka lahko močno izboljšaš stanje.

    Če te stvar zanima, mi pošlji ZS in lahko ti dam kakšen nasvet / pomagam.

    Sicer pa je na statistiki videti, da je LXDE (namizje v Lubuntu) že precej prevedeno in da ne manjka dosti do njegovega končanja.

    Glede na to da je LXDE precej majhen (po številu nizov) najbrž vsaj del neprevedenih nizov prihaja od drugod.

    Lubutnu ni uraden član družine Ubuntu in zato na bo prejemal nobenih jezikovnih posodobitev do izida nove različice (to je 11.04), vendar ti njeno namestitev zaradi zelo verjetne nestabilnosti močno odsvetujem.

    lp
  • ajdi2 je dejal/-a:
    Pozdravljeni. Na starejši prenosnik bi namestil Lubuntu. Uporabljali ga bodo starši za internet in elektronsko pošto. Problem je ker ni čisto poslovenjen tako kot recimo Ubuntu. Ali kdo ve ali je planirana kakšna posodobitev?

    Katero drugo distribucijo (za starejši računalnik) bi priporočili v slovenskem jeziku?
    ajdi2, andrejZ nam je priskrbel pravice za prevajanje okolja LXDE (uporablja ga Lubuntu) in mi je povedal, da te moti slovenščina, zato sem se lotil prevajanja in sem LXDE v celoti prevedel. Upam, da bodo v 11.04 prevodi posodobljeni, drugače mi pa povej in ti lahko pošljem vse potrebne datoteke.

    LP
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.