KDE praznuje 20 let!

Štirinajstega oktobra 1996 je študent Matthias Ettrich naznanil, da mu za GNU/Linux manjka všečno namizno okolje, ki bi bilo enostavno in prijazno povprečnemu uporabniku. V ta namen je želel zagnati nov projekt imenovan Kool Desktop Environment (KDE), katerega ime je bilo besedna igra na takrat obstoječi Common Desktop Environment (CDE). Projekt je vzbudil veliko zanimanja in leta 1998 smo ugledali prvi različico Namiznega okolja K.

kde_1-0

Različici 2.0 in 3.0 sta sledili v dvoletnem razmiku, ob izidu različice 4.0 pa se je pomen kratice KDE spremenil, kasneje pa tudi način izdajanja posameznih sestavnih delov Programske zbirke KDE (Programi, ogrodja in Plasma). Namesto šestmesečnih izdajnih ciklov sedaj vsak sestavni del sledi lastnemu urniku, kar omogoča hitrejši razvoj. Trenutna stabilna različica programov je tako 16.08.2, Plasme 5.8.1, ogrodij pa 5.27.0. Z različico 4.0 se je pojavila tudi možnost poganjanja namizja in programov na Windowsih.

Programska zbirka KDE je v slovenščini že od samih začetkov, prevajalski napori pa še niso zamrli :). KDE lahko preizkusite kot del distribucije Kubuntu, če uporabljate drugo namizno okolje pa ga lahko tudi namestite iz skladišča.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.