Po izklopu zaslona se noče več vžgati

Imam nov  hišni PC cca 1 mesec z 8gb rama 4jedrni procesor nvidia grafična ,pred nekaj dnevi sem naložil Ubuntu 20.04  64bit LTS in ko po 15 minutah nedelovanja  se sam izklopi ekran,kar je v redu ,ampak se nazaj več ne prižge in moram na kišti pritisnit gumb za restart,kar mi pa ni glih všeč.Drgač pa Ubuntu lepo dela brez težav,Prej je bil naložen Windows 10 pa je bilo vse ok.
Sem pa ubuntu naložil samnostojno brez windowsov.
Zdaj če veste za kako rešitev oz. da mi kdo pomaga ,da ne bi skozi z gumbom prižigal ,na google probam kaj najdet pa ni nobene rešitve nikjer 

Komentarji

  • med preklopom hdmi na tv-ju tudi izkopilo grafiko in hdmi kabel moral ven in not pa je spet slika ,potem za povrh vsega je začel računalnik zamrzovat med uporabo brskalnika ,mesengerja,hunderbird-a  ,tako da sem raje naložil windowse in zdaj vse dela.
    Bom na ubuntu prešaltal ko bo stabilen,zdaj je bolj slabo kot dobro,škoda 
  • ali pa če prešaltaš na komponente, ki so kompatibilne z ubuntu. potem tudi OS dela brez težav.

    1.za nvidio (posebej če je novejša) je potrebno namestiti njihove gonilnike. 
    2. preveri se dnevnike, saj se vse beleži. vse napake (recimo da zaspi pa se potem ne prižge več - to je ves zabeleženo)
    3. matična plošča naj ima posodobljene gonilnike, če je nova, je potrebno novo jedro sistema.

    jaz sem za PC preveril prej komponente. je malo dlje trajalo, da sem se odločil kaj vzeti ampak vse lepo deluje. brez težav. špilamo linux in widnows igre (preko playonlinux). imamo pa Asus ploščo, Ryzen 7 2700, 16 GB ram, nvidia GTX 1650, 1TB HDD in Samsung monitor. Miš je Xplore iz Spara (presenetljivo dobro deluje) tipkovnica in zvočniki pa Logitech.

    potem je ta mali nabavil svojega (za šolo in igre) in smo vzeli HP prenosnik z Ryzen 5 3600, 8 GB ram, 265 GB nvme disk, realtek wifi, synaptics touchpad, HP Kamera... v glavnem v kernel (ker je ta prvi v 20.04) sem moral dodati (namestiti) gonilnike za wi-fi, pa en kernel switch sem dodal, da se pravilno naloži AMD grafični čip, ko je prenosnik na bateriji. mislim da oboje že rešeno z novejšim kernelom. v glavnem 6 mesecev - nobenega crasha, nobenih težav, igre delajo. probal sem v glavnem linux igre in eno windows. nima tkao velikega diska, da bi lahko ne vem koliko naložil. no pa šola tudi dela vse brez težav. pred kratkim sem še Libre office posodobil, da je bolj kompatibilen z MS office.
    tudi tu sem pred nakupom preveril več variant. v igri sta bila še poslovni in dražji Lenovo in Dell (in pred-naloženim Ubuntu). ostali v tem cenovnem rangu so pa ali imeli več težav ali pa jih niso imeli na zalogi. 

    imam še dve starejši škatli, ki zaenkrat tudi zelo lepo delujeta, ampak to so stare gare.  
  • no zdaj pa dela brez problemov
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.