Google oznanil Chrome OS

andrejZ Član Ubuntu.si
Kaže da danes google z odstranitvijo beta oznak s produktov google apps ni imel dovolj, zato so oznanili svoj operacijski sistem poimenovan Google Chrome OS.

Google Chrome OS bo odprtokoden (kodo bodo izdali proti koncu leta), nezahteven operacijski sistem, ki bo v začetni fazi ciljal na netbooke, čeprav Google meni, da bo novi operacijski sistem primeren tudi za običajne računalnike. Prvi netbooki z Google Chrome OS naj bi se pojavili med nami v drugi polovici leta 2010.

Glavne lastnosti novega operacijskega sistema naj bi bile hitrost, preprostost in varnost. Sistem naj bi se zagnal in povezal na splet v nekaj sekundah. Uporabniški vmesnik bo minimalističen tako kot smo navajeni pri Google Chrome-u. Večina uporabniške izkušnje se bo dogajala na spletu. Zato bodo aplikacije spletne in bodo tekle tudi v vseh spletnih brskalnikih.

Google chrome OS bo v praski nov googleov okenski sistem na Linux jedru, kar pomeni da bo novi operacijski sistem tekel tako na x86 kot na ARM procesorjih.

Več o tem si lahko preberete na Google blogu .

Kot kaže se bo Google spustil v bitko z Microsoftom za tržni delež na namizju. Večja izbira vsekakor vodi k višji kvaliteti. Upajmo, da bo Google s svojim marketingom, dobrim designom in znano blagovno znamko k linuxu pritegnil številne nove uporabnike, oziroma da se bodo uporabniki začeli zavedati, da obstajajo alternative windows družini operacijskih sistemov.

Komentarji

  • Screamboy Član Ubuntu.si
    uhaha zanimivo me že mika da bi ga sedaj preizkusil :)
  • Cube Član Ubuntu.si
    ja ce se bo kdo postavil zoper microsofta bo to sigurn google :)
  • Če bo jasno razvidno, da v ozadju teče Linux, potem bo to za nas Linux uporabnike OK, če ne, potem bo verjetno situacija identična Mac OS. Koliko ljudi sploh ve, da temelji na BSD? Verjetno hudo malo.
  • Cube Član Ubuntu.si
    natancneje na Darwin-u :)
  • še natančneje na NeXTstep-u
  • To je pravzaprav vseeno. Če bo Google namenil kaj denarja v razvoj Linux kernela, bo to dobro za vse Linux uporabnike.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pomemba je tudi promocija, ki jo bo Google vložil v to. Vsekakor se bodo uporabniki bolj množično začeli zavedati, da obstaja alternativa windows operacijskemu sistemu in relativno dragim macom.
  • triangle Član
    uredil/-a 11. July, 2009
    Ali pa Google postaja Microsoft
  • Screamboy Član Ubuntu.si
    microsoft kupi google dol
  • Če pogledmo na eno stran, ni Google popolnoma nič drugačen kot Microsoft. Obema, se gre več ali manj za denar. Je pa treba priznat, da imajo pri Google boljše poslovne načrte, ki ustrezajo uporabnikom. Ni si pa treba zatiskat oči, da imajo tudi programerje boljše.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Marek je dejal/-a:
    Če pogledmo na eno stran, ni Google popolnoma nič drugačen kot Microsoft. Obema, se gre več ali manj za denar. Je pa treba priznat, da imajo pri Google boljše poslovne načrte, ki ustrezajo uporabnikom. Ni si pa treba zatiskat oči, da imajo tudi programerje boljše.
    Googlova strategija tukaj ni da zaslužijo denar (čeprav bi bili veseli, če ne bi imeli izgub), amapk da zmanjšajo profit konkurence. Android je narejen da pomaga uničiti microsoft na mobilnih telefonih in zmanjša profit appla (zaradi droida so bili prisiljeni znižati cene).
    Enako je z Google Apps in Google Chrome OS. Zaradi konkurence bo microsoft prisiljen spustiti cene.
  • jaz sm ga preizkusu. nimam ravno pozitivnih izkusenj, saj je ko sm ga uzgal in se prijavil zmrznu :rolleyes:
  • ziga.urbajs je dejal/-a:
    jaz sm ga preizkusu. nimam ravno pozitivnih izkusenj, saj je ko sm ga uzgal in se prijavil zmrznu :rolleyes:
    Tebi tudi? Meni dela do vžiga, potem pa zmrzne, ko se enkrat prijavim. Kaj češ, beta :D
  • naj se grejo solit! od kod si downloadal? pitate bay? jst kot tisti trdi disk ki delq v virtualbox in wmvare. mogoce ni internetne povezave? jo ne zazna
    pa tolk prahu dvignjenga da freezne :rolleyes:
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.