Google bo iz Chrome odstranil podporo za H264

andrejZ Član Ubuntu.si
Google je na svojem blogu oznanil , da bodo v naslednjih mesecih iz Google Chrome umaknili podporo za kodek H264. Tako se bo Chrome izenačil s Chromium, kjer sta podprti vrsti videa WebM in Theora.

Napoved več mesecev vnaprej je namenjena spletnih razvijalcem in jim poskuša olajšati prehod (torej, da svoje videoposnetke prekodirajo v WebM).

Glede na nedavne statistike bo čez nekaj mesecev 47% brskalnikov podpiralo izključno odprta kodeka WebM in Theora (Firefox, Google Chrome in Opera), Internet explorer bo podpiral oboje (če bodo uporabniki namestili ustrezen vstavek). Edino podjetje, ki še vztraja pri ekskluzivni podpori H264 je Apple.

Njih bo verjetno ta sprememba tudi najbolj prizadela, saj analitiki pričakujejo, da bo kmalu po odstranitvi podpore za H264 v Google Chrome le ta počasi izginil tudi z Youtube, najpriljubljenejšega video zapisa (že sedaj je v WebM pretvorjeni najpriljubljenejši videoposnetki, ki tvorijo več kot 90% vseh ogledov). To bi lahko lastnike Appleovih izdelkov pustilo v nezavidljivem položaju (Android ima podporo za WebM od različice 2.3 naprej).

Na CESu (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu je bilo predstavljenih več čipov s podporo za strojno dekodiranje WebM.

Ti dogodki so začeli tehtnico nagibati v korist odprtih kodekov manj kot leto za tem, ko je bila bitka proti H264 videti popolnoma izgubljena. Zanimivo bo videti kako se bo na Googleovo potezo odzvala konkurenca.


O vseh nadaljnih dogodkih na tem področju vas bomo seveda obveščali na ubuntu.si

Komentarji

  • Odlična novica. Upam, da bo kmalu izginil tudi Flash iz večine strani. Potem bo splet spet lažje zadihal.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Odlična novica. Upam, da bo kmalu izginil tudi Flash iz večine strani. Potem bo splet spet lažje zadihal.
    a se lahko kako tale odgovor lajka :D :D

    Se popolnoma strinjam glede flasha...
  • in kaj bomo tisti, ki imamo android 2.1?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @lupastro: To ne bo imelo velikega vpliva nate. Filmčke boš še vedno gledal kot do zdaj.
    Govora je o tehnologiji prihodnosti HTML5, ki bo imela vpliva na čez kakšno leto ali več.
  • lupastro glede na to da bo Google iz Chromea odstranil podporo za kodek..glede na to da Google razvija android.. lahko verjetno pričakuješ kak update glede tega..ob pravem času seveda :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Android 2.3 že sedaj podpira WebM.
  • Meni se bolj zdi, da bodo rekli: kupite pač nov gsm....oz. sanja svinja kukuruz pazi kandelaber ;)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.