Gonilniki za ATI-jeve grafične kartice so sedaj bistveno hitrejši

andrejZ Član Ubuntu.si
V odprtokodnih gonilnikih za ATI-jeve grafične kartice je v zadnjem času pristalo nekaj popravkov, ki naj bi močno izboljšali 3D hitrost. Da bi preverili ali je to res, so na Phoronixu opravili preizkus delovanja.

Tokrat so preizkušali generacijo grafičnih kartic X1xxx, saj je bila ta deležna največjih sprememb.

Preizkusili so hitrost delovanja v različnih 3D igrah s privzetimi odprtokodnimi gonilniki v Ubuntu 10.10, najnovejšimi gonilniki, ki so trenutno na voljo ter rezultate primerjali s Catalyst 9.2 na Ubuntu 8.04.4 LTS (gonilniki catalyst na novejših različicah Ubuntuja teh grafičnih kartic ne podpirajo).

Izkazalo se je, da so pri večini preizkusov novejši odprtokodni gonilniki opazno (tudi več kot 2x) hitrejši od tistih v Ubuntu 10.10 ter precej bližje zaprtokodnim gonilnikom, v enem od preizkusov(slika spodaj) pa so bili od njih celo hitrejši.


image

Primerjava hitrosti delovanja različnih gonilnikov v igri World of Padman.

Novi gonilniki bodo del jedra 2.6.38, Ubuntu 11.04 pa bo uporabljal jedro 2.6.37. Vendar pa so spremembe neinvazivne, zato obstaja možnost, da bodo razvijalci Ubuntuja gonilnike prenesli nazaj na jedro 2.6.37 (to bi pomenilo, da bodo novi gonilniki na voljo v 11.04).

Razvijalci pa bodo poskušali podobno dramatične optimizacije uporabiti tudi za novejše grafične kartice.

Vir: Phoronix

Komentarji

  • To toplo pozdravljam. Hkrati pa se nasmiham vsem nVidia fanboyem, ki z vso ihto udrihajo po Atiju zaradi zanič gonilnikov: uporabniki Ati kartic se bodo smejali zadnji in to upravičeno najslajše:D. Zanima me kako dolgo bo zdaj trajalo do odprtja gonilnikov s strani nVidie.
  • Super super - ampak tu je treba upoštevat par stvari. Testirali so gonilnik za R300/400/500 kompatibilne kartice, katere so že par generacij kartic zadaj. Testiran Catalyst je 9.2, kar pomeni da je skoraj 2 leti star (torej gonilnik, ki še je podpiral R300/400/500 kartice). Pri višjih resolucijah v grafično bolj zahtevni igri je razlika v primerjavi z jedrom brez novih optimizacij manjša ali celo negativna (Nexuiz).

    Za mene bolj zanimiv bo test R600g s temi optimizacijami. V primerjavi z zadnjimi Catalyst gonilniki je bila razlika več kot za 5x, v večini primerov še hujša.

    Drugo pa je podpora Gallium 3D za OpenGL 3.x (in tudi 4.x slej ko prej) in OpenCL 1.x (nisem siguren kako je stanje OpenGL ES 1.x in 2.x), ki se tudi že kar nekaj časa vleče.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Quikee: Se strinjam s tabo, vendar bo sedaj vse te optimizacije lažje in hitreje prenesti na R600 kot pa jih napisati na novo.

    Poleg tega se moraš zavedati, da so za kartice R500 in R600 pisali še 2 gonilnika, mesa in gallium3d. Sedaj, ko se bodo osredotočali le še na gallium3d, bi morala biti hitrost razvoja višja.

    Vsekakor jih čaka še veliko dela in bi jim vsaka pomoč prišla zelo prav, vendar se stvari premikajo v pravo smer.
  • Zanimivo bo, kako hitro bo to na Wayland - ko bo stabilen seveda.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.