Nič več brezplačnih Ubuntu CDjev

Od danes naprej (no včeraj - no še bolj natančno izida 11.04) ne bo več možno naročiti brezplačnega CDja (ali več) z Ubuntujem so sporočili iz Canonicala.

T.i. ShipIt program je zaživel leta 2005 z namenom lažjega širjenja distribucije Ubuntu ampak ker je od takrat minilo že kar nekaj let - je v tem času veliko število ljudi dobilo hitre povezave v internet in je zamrlo povpraševanje po Ubuntu CDjih.
No ne samo to - Canonical se je odločil da raje prišpara nekaj denarja na račun CDjev ter ga preusmeri na druga področja.

Seveda brezplačni CDji ne bodo izginili - še vedno bodo na voljo uradnim LoCo (Local Community) skupinam.

Več o tem pa si lahko preberete tukaj oz. tukaj.

Brez skrbi - na našo srečo Kiberpipa ma eno lepo mašinco k zlahka lahko zapeče več CDjev naenkrat! :D

Komentarji

  • je blo za pricakovat...
  • Morda so izginili tudi na račun ljudi, ki so CD-je naročevali zaradi lepšega, ker so pač brezplačni in to v velikih količinah. Pijavkam se pač ne moreš izogniti.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @R33D3M33R: To so že prej omejili (če si recimo naročil CD-je za 9.10, jih za 10.04 nisi mogel, za 10.10 si jih spet lahko in tako naprej).
    Poleg tega je Canonical že od ustanovitve vsako leto v izgubi in povsem razumljivo je, da bi po 7 letih radi prišli vsaj blizu ničle. Tole jim lahko IMO kar precej pomaga.

    Hiter internet se je od 2005, ko se je Shipit začel, precej razširil. Sam vidim njegovo uporabo predvsem za kakšne afriške, azijske države. Tisti, ki pa hočejo nujno imeti uraden Ubuntu CD, ker je lep, ga pa lahko vedno kupijo iz trgovine in s tem prispevajo nekaj k njegovemu razvoju.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Morda so izginili tudi na račun ljudi, ki so CD-je naročevali zaradi lepšega, ker so pač brezplačni in to v velikih količinah. Pijavkam se pač ne moreš izogniti.
    ne vem kako je z tistimi prenosniki ki imajo prednalozeno distribucijo Ubuntu. ali mora biti poleg Cd ali ne...

    drgac pa, zakaj bi pa naroceval CD-je, ce jih ne potrebujes??? Edino ce so ljudje iz konkurencnih podjetij in hocejo Canonicalu povzrocati nepotrebene stroske....

    sicer pa, a ni se nekaj za placat zraven postnine, ce si hotel narociti CD?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Kubanec: CD in poštnina sta bila popolnoma zastonj.

    Vem za nekaj ljudi, ki so naročali uradne CD-je, ker so pač lepi.
  • potem je sel Canonical sams ebi v stroske, kar je nakako pricakovano da bodo v tem "kriznem" obdobju to naredili...
    + tega, ohranjajo naravo :D
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.