[rešeno] Fedora čez Ubuntu brez izgube podatkov

Živjo. Mene pa zanima, če bi se dalo prepisat Ubuntu s Fedoro na tak način, da bi mi fajli z Ubuntuja ostali, zamenjal bi samo distrota. Imam ločeni home in root particiji in sem ubuntu tako že večkrat prepisal oziroma na novo inštaliral, pa so mi fajli ostali nedotaknjeni. Bi lahko isto storil s Fedoro?

Zanima pa me tudi, kako je potem z dual bootom, ali je treba grub še kaj štimat ali naj bi fedora načeloma vse zaznala normalno? Dual bootam namreč še win7.

Komentarji

  • Moj skromen-pretežno-ne-profesionalen-mogoče-dvomljiv-čeprav-se-trudim-da-ne-bi-bil odgovor je NE.

    Fedora predvidevam da ima nastavitve na drugih mestih kot Ubuntu oz. Debian based OS-ji.
    Delno se ujemajo (GNOME) ampak dvomim da bi ti delalo.

    Če prepišeš fedoro z ubuntujem bi mogu fedorin bootloader poskrbet tudi za dualboot
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @holden: mislim, da bi moralo iti brez težav, glede na to, da so v domači mapi (/home) nastavitve programov in namizja, ne pa tudi sistemske nastavitve, bi morali iti brez težav.

    Tudi če gre slučajno kaj narobe narediš nov uporabniški račun in tja skopiraš vse svoje datoteke (glasbo, filme, dokumente) pa si zmagal.
    Skratka, če med namestitvijo ne sformatiraš razdelka /home, bodo podatki ostali :).

    Če menjavaš ker si želiš preizkusiti gnome 3.0, ti lahko povem, da bo gnome 3.0 (kot možnost) na voljo že v 11.10. Sicer sem ga na hitro preizkusil (gnome 3.0) pa se mi ne zdi bistveno boljši od unity.
  • Hvala obema.

    @andrejZ, vem da bo podprt v 11.10 in ko 11.10 pride ven, ga bom gotovo preizkusil. Ne me narobe razumet, 11.04 me je navdušil, predvsem zato ker so popravili ogromno količino starih nadležnih buggov in ker niso predstavili veliko novih. Unity pa, se mi zdi, mi je nekako zmanjšal in poslabšal ubuntu izkušnjo. Sploh se mi ne dopade urejenost menija, ker ni zadosti urejeno oziroma ni dobro razdeljeno in potem nič ne najdem. Enih stvari, ki sem jih včasih redno odpiral in sprobaval, se zdaj sploh ne dotaknem, ker sem pozabil, da so tam. Drugače mi je Unity všeč, vendar pa se mi zdi GNOME3 in njihov shell evolucija dekstop izkušnje in jo moram sprobat. Poleg tega me matra firbec, kako je s Fedoro, se mi pa zdi da ni panike, ker lahko prestopim nazaj na Ubuntu kadar hočem.

    To ni ravno bežanje pred Ubuntujem, bolj je zdolgočasenost in pa preizkušanje še drugih rešitev. Prav tako sem imel namen preizkusit mint, vendar pa koliko vem temelji na Ubuntuju in ne bi prinesel drastično veliko drugačne izkušnje.

    Sicer pa sem mislil na to, da mi gor ostanejo slike, glasba in dokumenti, ne pa nastavitve, s katerimi se itak rad ubadam :D. Upam samo, da imajo iste mape in mi, če designiram home na bivši home, stvari ne formatira.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Mape za slike, filme in podobno 100% ostanejo v istih mapah.
    Če ne boš formatiral /home, podatki ne bodo šli nikamor.
  • hold3n Član
    uredil/-a 16. July, 2011
    Samo sporočam, da je delovalo in da so mape in podatki ostali. Gnome 3 mi je bil sicer všeč, vendar pa mi Fedora ni bila. Sem nazaj na 11.04. Me pa zanima, zakaj mi, ko ponovno naložim ubuntu, nikoli ne ponudi možnosti, da bi importal prejšnji account, čeprav sem ga imel.
  • Ker account kot account se je zbrisal.. ostane ti samo home mapa s tvojim imenom accounta
  • Če poimenuješ račun enako kot prej, samodejno postaneš lastnik prejšnjega.
  • Račun vedno poimenujem tako kot prejšnjega, mapa seveda postane novi /home, veliko dovoljenj pa se uniči, tako da fajle lahko odpira samo 1000# user ali pa 500 itn... to mi je tokrat povzročalo mnoge težave. Na koncu sem iz /home pobrisal čisto vse settings fajle in ročno spremenil vsa dovoljenja ostalih map. Še vedno sem potem moral na novo naložit ubuntu. Potem mi pa še unity ni hotel zagnat in sem moral potem s synapticom še cel unity reinstallirat. Toliko o stabilnosti le-tega.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.