[REŠENO] fsck

Poni Član
uredil/-a 30. September, 2011 v Programi
Mijav
Gre za program za analizo diska in popravljanje napak fsck. Ta program se v Linuxu Mint avtomatsko zažene na vsakih 35 zagonov sistema. Domnevam da je enako tudi v Ubuntu. To je lahko včasih prav zoprno, če ravno takrat hočem kaj hitro narediti, pa se mi ne da čakat pol ure, da bo fsck naredil. Nič pa me ne vpraša, ali bi pregled diska rad naredil zdajle, ali morda pri prihodnjem zagonu. Piše sicer, da za prekinitev testov lahko pritisnem tipko C. Ampak tipko C lahko tolčem ko zmešan, pa ne bo nobenega učinka.

Rad bi, če se da, samo to, da mi kdo pove, v katero sistemsko datoteko je vpisan ukaz za zagon fsck in pa v katero sistemsko datoteko se zapiše podatek (števec?), da fsck ali pa linux ve, kdaj je 35 zagon sistema, da zažene fsck.

Ja in pa s kakim ukazom bi morda lahko ročno zagnal fsck, da bi prej naredil restart, ker baje ne more testirat priklopljenih datotečnih sistemov. Ukazu bi moral najbrž podati kak parameter, kateri datotečni sistem naj testira. Tistega od windows je bolje da pusti pri miru. Kaj pa izmenjalna particija od Linuxa? Je treba njo tudi pregledat?

Ja, kup vprašanj, ammpak bi bilo lepo, če bi se dalo tale fsck na roke zakurblat, da mi ni treba čakat na 35. zagon sostema.

lep pozdrav in čiv-čiv


Poni

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Kolikokrat zaženeš lahko nastaviš z ukazom:

    sudo tune2fs -c 50 /dev/hda1


    Če je številka 50, pomeni na 50 zagonov. Če je 0, se nikoli ne zažene.
  • Odlična stvarca tale autofsck. Samo kaj ko ga ne najdem nikjer v Ubuntu ali Mint repositorijih. Sem iskal še v Pbone.net - RPM Search, da bi z Alienom pretvoril v DEB, pa tudi nič ne najdem. Na njegovi domači strani pa je na voljo samo izvorna koda. Te pa ne prebavljam.

    Še dve orodji sem našel omenjeni: Bonager in Show Fsck. Oboje sta..... kako se reče..... dodatka za na pult, ki pokažeta, čez koliko zagonov sistema se bo zagnal fsck. Žal tudi teh dve ne najdem v repozitorijih.

    V linku od nore limone sem našel ukaz, kako zaženeš fsck z live distribucije Ubuntu. Mene pa zanima, kak je ukaz za ročni zagon fsck z diska. Verjetno mu moraš podati parameter, naj prej naredi restart sistema. Ampak tega parametra jaz ne najdem v man fsck.

    Danes je pa lep sončen pozdrav


    Poni
  • ročni zagon je
    sudo fsck /dev/sdaX
    ampak to samo če omenjena particija ni mountana..

    google pa pravi da obstaja
    shutdown -rF now
    kateri reboota ter preveri disk :)
  • Aja, samo še tole. Ali mogoče veš, ali tale ukaz tudi resetira števec - število zagonov do naslednjega preverjanja diska?


    Poni
  • To pa ne vem..žal
    Ker ne vem niti kje se ta števec nahaja

    Lahk pa onemogočiš števec (glej moj link zgoraj) ..in nato sam ti ročno laufaš shutdown-e z -rF :)
  • Na strani autofsck njen avtor pravi, da ima vsaka Linux particija dve pomembni števili povezani nanjo. Vendar ne pove kako, niti kje sta ti števili shranjeni. Ti števili sta:
    1. kolikokrat je bila particija že montirana
    2. število priklopiv pred naslednjim preverjanjem

    Hm, sicer pa stvar ni tako zelo nujna. Enkrat bom že pogruntal.


    Hvala za vse rože..... hočem reči odgovore.


    Poni

    P.s.: Bolj za hec..... Med današnjim ogledovanjem tega foruma - samo tele teme - in pisanjem dveh sporočil - in branjem odgovorov seveda - sem se moral vsaj štirikrat ponovno prijaviti. Petkrat skupaj, če sem prav štel.
  • Hopla, zdaj sem pa našel tale showfsck. Odlična stvarca. Škoda le, da dela v konzoli in še bolj škoda, da jo moram zagnati kot šef (root). Bolje bi bilo nekaj v pultu, da dela samo.


    Poni
  • To da ga ne moreš zagnati brez skrbniških dovoljenj je edino pravilno ...
  • Hojla

    Tole sem probal. Ukaz shutdown -rF now. Pa še v obliki shutdown -r -F now.

    V obeh oblikah naredi restart. To je pa tudi vse. Nič ne pregleda diska.

    Sem pogledal v man shutdown. A tam parametra -F sploh ni.

    Aja, to, da se moram prijaviti s šefovim geslom samo zato, da prečitam en podatek, je pa resnično butalska.

    Mimogrede, če sem morda pozabil povedati, imam Mint 9.


    čiv-čiv


    Poni
  • Nora limona je nekaj pisemc nazaj zapisala:

    shutdown -rF now
    kateri reboota ter preveri disk

    Jaz pa pravim: Ljubko ampak neuporabno.
    Sem pogledal na link:
    http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Shutdown

    Tu sta parametra veliki in mali f zgolj omenjena. Sem probal še mali f, če so morda v navodilih kaj pomešali. Pa ni bilo tudi tu nobenega učinka. Samo restart brez preverjanja, pri velikem in pri malem f-ju.

    čiv-čiv


    Poni
  • HOJLA

    Sem isti problem dal še v Mint forum. Žal je angleški. Zato pa vedno poskušam v temlem, pa čeprav imam jaz Mint. Angleščina pač ni moj najljubši šport.

    Kakorkoli, problem je rešen. Sem dobil tale nasvet:
    touch /forcefsck
    Ustvari datoteko /forcefsck
    ki potem pri naslednjem zagonu Mentola zažene fsck. Natanko to pa sem iskal. Za povrh pa po končanem delu še resetira števec particije. Še bolje. Prav super. Sem pa na internetu našel podatek, da tale ukaz zgoraj nekaterim povzroča težave. Da se datoteka pri naslednjem zagonu zbriše, ne da bi sprožila fsck. No, meni dela v redu.

    Hvala vsem.

    Ja, seveda, po končanem delu se datoteka /forcefsck avtomatično zbriše.

    Pomarančno sočen pozdrav pošilja


    ;) Poni :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.