[Vodnik] Izdelava kazala vsebine v LibreOffice

V zadnjih mesecih sem kar velikemu številu ljudi pomagala narediti kazalo za seminarsko/diplomsko/magistrsko nalogo. Danes si bomo pogledali, če je kazalo res tak bavbav :)

Za primer bomo vzeli ureditev naslovov v treh ravneh: glavni naslov (1.), podnaslov (1.1) in še en podnaslov (1.1.1).

 

Tako, imamo naše naslove (no, vaše naloge imajo absolutno več naslovov in ne obsegajo samo ene strani) ;)

Pomaknemo se na glavni naslov in ga označimo. Nato gremo z miško do kvadratka levo zgoraj, kjer na naši sliki piše ‘Privzeto’. Tam namesto možnosti Privzeto, izberemo Naslov 1. Če tak naslov tehnično ne ustreza vašim zahtevam (npr. da je zahtevana velikost za glavne naslove 18), lahko naslov preprosto spremenite na velikost 18. Tak popravek kot je velikost, odebeljenost, pisava … ne bo spremenil dejstva, da ste naslov izbrali kot glavni naslov oz. Naslov 1.

 

Enak postopek izberemo tako za podnaslov 1.1 kot podnaslov 1.1.1. Označimo naslov in ga v kvadratku označimo kot Naslov 2 oziroma Naslov 3.

 

Ko označimo vse naslove v našem dokumentu, se postavimo na mesto, kamor želimo postaviti kazalo.

Nato gremo na Vstavi –> Kazala vsebine –> Kazala vsebine …

 

Odpre se nam okno, kjer izberemo slog našega kazala. Tu lahko uredimo naslov kazala (namesto Kazalo vsebine je lahko Stvarno kazalo), če želimo imeti pikice, ki ločijo naslov in stran, koliko ravni naslovov (če imamo 3 vrste naslovov, izberemo 3 ravni), ali če želimo imeti kazalo v stolpcih in če ga želimo zaščititi pred ročnim spreminjanjem, ozadje itd.

Ko končamo s tehničnim urejanjem  našega kazala (mimogrede – privzete stvari so čisto OK za kazalo), kliknemo V redu in v našem dokumentu se prikaže kazalo.

 

Če se zgodi, da v dokumentu še kaj dopišemo in se nam spremenijo strani v dokumentu, tako da nek naslov ni več na strani 4 ampak 5, ali da v naslove še kaj dopišemo, potem preprosto kliknemo z desnim klikom na kazalo in izberemo možnost Posodobi kazalo. Če boste kakšen naslov naknadno dodali, pa ga morete seveda najprej označiti tako kot je opisano zgoraj in šele nato izbrati možnost Posodobi kazalo.

 

Upam, da vam tale vodič pride prav in ne boste pisali kazala ‘na roke’ :)