• Komentiraj

Izšel je Wine 1.4

Po več 20 mesecih razvoja in več kot 16 000 posameznih spremembah je izšla nova različica programa Wine, ki ni emulator, a omogoča poganjanje programov za sistem Windows. Novosti je ogromno, med pomembnejše pa spadajo:

 

  • nov grafični pogon DIB (kar za nekatere programe prinaša precejšno pohitritev),
  • ponovno zasnovan zvočni sklad, osnovan na skladu, ki ga uporabljata Windows Vista in 7,
  • polna podpora za dvosmerno besedilo in oblikovanje znakov.
Poleg tega ponuja izboljšan JavaScript, hitrejše delovanje, rahlo izboljšani Direct3D ter podporo Xinput 2.0.

Novi Wine vsebuje še ogromno manj odmevnih izboljšav, ki so močno razširile obseg programov za Windows, ki  na novi različice Wine delujejo. En od pomembnejših novih programov, ki so uradno podprti je Microsoft Office 2010, skupaj pa so uporabniki z oznako platinum (kar pomeni, deluje popolnoma enako kot na sistemu Windows) v zadnjem letu označili 845 programov.

 

Wine je popolnoma preveden v 16 jezikov, med njimi tudi slovenščino po zaslugi uporabnikov lynxlynxlynx in andrejz. Morebitne napake v prevodih nam sporočite na forumu ali irc-u.

Prihajajoči Ubuntu 12.04 LTS bo že vseboval Wine 1.4, če pa vas srbijo prsti in ne želite čakati, lahko med programske vire dodate ppa “ppa:ubuntu-wine/ppa” (trenutno je na voljo različica 1.4-rc-6, vendar bo kmalu na voljo stabilna različica).