• Komentiraj

Prvi Software Freedom Day v Sloveniji

V soboto, 15. septembra se bo praznovalo Software Freedom Day po celem svetu, in prvič tudi v naši ljubi kokoški!

Za prvič so si* skupaj zadali dva cilja: – pomagati Android uporabnikom, da se iztrgajo kontroli proizvajalcem in sami krotijo svojo napravo; in pa – povezati širšo skupnost ter posameznike v živo ter spodbuditi debato o prostem programju nasploh ter kje koga čevelj žuli.

Vabljeni torej v Kiberpipo**, v soboto 15.9. ob 14h!

Vzporedno bosta na ta dan prostega programja tekla dva dogodka in sicer:

Free Your Android delavnica

Ob dnevu prostega programja (Software Freedom Day) imamo priložnost osvoboditi svoj Android. Kiberpipo bo obiskal Erik Albers iz FSFE [Free Software Foundation Europe]. V okviru kampanje Free Your Android*** bo obiskovalcem skupaj z Jernejem Viragom pomagal osvoboditi njihove Android naprave.

Android je na Linuxu temelječ prosti operacijski sistem, ki je na večini naprav prednaložen z lastniškim zaprtokodnim programjem in gonilniki, pogosto zbira podatke uporabnikov in jih pošilja tujcem. Teh aplikacij in storitev pogosto ni mogoče preprosto odstraniti. Na delavnici vam bomo pomagali poskrbeti, da bo na vašem mobilniku tekla samo CyanogenMod s prosto programsko opremo, ki bo z vašimi podatki delala točno tako, kot vi želite. Vaš Android ne bo več potreboval Google računa za delovanje, preverjene odprokodne aplikacije pa boste prenesli z repozitorija F-Droid, za povrh vsega pa bo skoraj gotovo odzivnejši in hitrejši.

 

Če se želite udeležiti delavnice, boste potrebovali svojo Android napravo,

prenosni računalnik in ustrezni USB kabel. Pred udeležbo vas prosimo, da:

  • preverite, če CyanogenMod podpira vašo napravo****; in
  • sporočite točnega proizvajalca in model svojega mobilnika Jerneju Viragu – <mavrikAFNAkiberpipa.org>, da vam bomo lažje pomagali.

Pri ponovni namestitvi Androida bomo poskrbeli za varnostne kopije, a zavedajte se, da boste pri posegu deloma izgubili garancijo proizvajalca in da lahko tudi izgubite vse podatke na napravi.

 

Pocukaj me za rokav 

Z namenom zbliževanja prosto-programske skupnosti in posameznikov, ki jih

zgolj zanima ta ali on program ali kako nekaj storiti s prostim programjem, smo se odločili za nov, čeprav zelo domač, pristop – pridi in pocukaj nekoga za rokav!

V glavnem prostoru Kiberpipe se bomo ležerno družili tako predstavniki različnih organizacij, ki so povezane s prostim programjem, kot interesirani posamezniki. Da bodo spontane debate lažje stekle, bo na voljo tabla na katero bo lahko vsak pogledal kateri program ali projekt kdo obvlada in tudi sam napisal kaj ga zanima. In če te glede nečesa čevelj žuli, samo pogledaš kdo kaj ve o tem in greš in ga pocukaš za rokav.

Da se bo lažje prikazalo programe in pa rešilo probleme kar na mestu, bo na voljo par računalnikov. Ce želi kdo prinesti lasten računalnik, da pokaže kaj zanimivega oz. kje ima probleme, pa je seveda nadvse dobrodošel.

Več na ter vir:

http://wiki.softwarefreedomday.org/2012/Slovenia/Ljubljana/FSFE%20Fellowship%20Slovenia

http://www.kiberpipa.org/sl/event/dan-prostega-programja-software-freedom-day-1625/

— * FSFE Fellowship skupina Slovenija http://wiki.fsfe.org/groups/Slovenia ** Kiberpipa Kersnikova 6, Ljubljana http://kiberpipa.org *** Free Your Android http://fsfe.org/campaigns/android/android.html **** Naprave, ki lahko poganjajo CyanogenMod http://www.cyanogenmod.com/devices