• Komentiraj

Kako namestimo Steam ter primerne gonilnike

Steam je že nekaj dni v t.i ‘public beta’ oziroma v javnem preizkušanju. Kar pomeni, da lahko vsak namesti ter preizkusi odjemalec Steam ter igra igre, ki so na voljo. Najbolj poznane med temi, ki jih lahko igramo na so Team Forteress 2, Serious Sam 3: BFE, Trine 2, Splice, Amnesia in še bi lahko naštevali, celoten seznam iger najdete na Steam Linux zavihku.

Če vas je torej premamilo, da bi si privočili malo igranja tudi na Ubuntu, smo za vas pripravili navodila za namestitev Steam-a in gonilnikov za vašo grafično kartico.  Steam uradno podpira le različico Ubuntu 12.04, vendar brez težav deluje tudi na novejših verzijah Ubuntu-ja. Je pa potrebno omeniti da je za igranje nekaterih igric potrebna zmogljiva grafična kartico, zato vam predlagamo da vedno preverite ali igra podpira vaš sistem.

Namestitev gonilnikov

Za pravilno delovanje Team Fortress 2 igre ( in seveda nekaterih drugih), je potrebno najprej posodobiti gonilnike, ki vključijo podporo in optimizacijo, ki je potrebna za nemoteno igranje nekaterih iger.

AMD/ATI gonilnik

Iz spletne strani  proizvajalca AMD prenesemo beta (kar pomeni da je nestabilen in da bo prikazano posebno obvestilo) gonilnik, v trenutku pisanja je to 12.11(beta11).  Zaženemo Terminal in vpišemo naslednje ukaze:

Posodobili smo povezavo, ker je 16.1.2013 izšel AMD gonilnik 13.1. Torej sedaj prenesemo STABILEN gonilnik in ne več beta. Prav tako je pametno preverit, če je vaša grafična še podprta. Podprte grafične so naštete na povezavi.

mkdir amd-gonilniki cd amd-gonilniki wget http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.zip unzip *.zip

Ko se prenos konča in je gonilnik odpakiran, je potrebno zgraditi gonilnik. Preden pa ga zgradimo, je potrebno namestiti orodja potrebna za izgradnjo gonilnika (če tega nismo še nikoli počeli).

sudo apt-get install build-essential dkms sudo apt-get build-dep fglrx

Če nam ukaz build-dep ne deluje, lahko uporabimo nadomestni ukaz

sudo apt-get install debhelper dh-modaliases libxext6 libxrandr2 libice6 libsm6 libfontconfig1 libxi6 libxcursor1 fakeroot libdrm2 libgl1-mesa-glx libxinerama1 libqtgui4 execstack linux-headers-generic linux-libc-dev cdbs

Z izgradnjo na ta način pridobimo samodejne posodobitve ob posodobitvah Linux jedra, tako nam ni potrebno vsakič, ko se posodobi jedro, ponovno nameščati gonilnika ampak za to poskrbi sistem sam.

V istem Terminal oknu, poženemo izgradnjo gonilnika za verzijo Ubuntu-ja, ki jo imamo nameščeno. V mojem primeru bo to quantal (12.10), če uporabljate 12.04 je potrebno zamenjati besedo quantal z precise.

bash amd*.run --buildpkg Ubuntu/quantal

Za 12.04 pa kot smo že omenili

bash amd*.run --buildpkg Ubuntu/precise

Po končani izgradnji (ki utegne trajati kar nekaj časa) se nam izpiše poročilo o izgradnji. Tako nam ostane samo še namestitev

sudo dpkg -i fglrx*.deb sudo aticonfig --initial

in sledi ponovni zagon računalnika.

nVidia gonilnik

Naložiti je potrebno najnovejše nVidia gonilnike, v času tega pisanja so to gonilniki verzije 310. Namestiti jih je možno v dialogu Dodatni gonilniki.

ss2

Po namestitvi je potrebno sistem ponovno zagnati. V primeru, da se v prihodnosti gonilniki posodobijo, bo Steam to avtomatsko zaznal in vas preusmeril nazaj na ta dialog, kjer bo potrebno namestiti novejše gonilnike.

Namestitev odjemalca Steam

UPDATE:

Sedaj je odjemalca Steam mogoče prejeti iz Programskega središča Ubuntu. Odprite Programsko središče ter v iskalno vrstico vpišete ‘steam’ in ga namestite.

Če se vam ne da odpirat Programskega središča ter tipkat ‘steam’ pa lahko kliknete na Steam (32 bit) ali Steam ( 64 bit) ter nato kliknete na gumb za prenos.

Nato ali ustvarimo nov račun (Create new account) ali se prijavimo z obstoječim (Login to an existing account).

Ustvarimo ali prijavimo se v svoj racun

Za vas spisali CrazyLemon (steam), dz0ny (ati) ter zdobersek (nvidia).

Seveda pa vam vsi pri ubuntu.si želimo vesele praznike ter srečno novo leto!