• Komentiraj

Na voljo je Ubuntu 16.10

Spet je tisti čas v letu, ko izide nova različica Ubuntuja. Tokrat je ta 16.10 oziroma Yakkety Yak. Yakkety Yak logo Kot je že nekaj časa v navadi tudi ta različica ne prinaša večjih sprememb.

Na kratko:

  • Jedro 4.8
  • Unity 7.5 – izboljšan/nov t.i. low graphics mode, kar pomeni, da bo Ubuntu tudi v navideznih računalnikih hitrejši kot je bil.
  • Nautilus oziroma program Datoteke je bil posodobljen na različico 3.20. Ta med drugim ima sedaj tudi spremenjen vmesnik – večina možnosti je na desni strani okna.
  • Če ste bolj nepotrpežljive sorte sedaj lahko poskusite Unity 8. Ne preveč pričakovati, ker trenutno ni mogoče veliko početi znotraj Unity 8 seje. [video]
  • Verjetno najbolj zanimiva (nova) zmožnost (no vsaj zame) je, da bo sedaj na voljo ob nadgradnji programa, ki je dostopen prek skladišča PPA, dnevnik sprememb.
Več o novostih oz. izboljšavah si lahko preberete na https://wiki.ubuntu.com/YakketyYak/ReleaseNotes, kjer je mogoče prebrati tudi o hroščih v 16.10 (tudi znotraj Unity8). Novica o drugih različicah iz družine Ubuntu sledi jutri.  

Posodobitev na 16.10 iz 16.04

Tisti, ki bi radi posodobili na 16.10 iz 16.04 potem sledite naslednjim korakom:
  1. Odprite program Programi in posodobitve
  2. Kliknite na zavihek Posodobitve
  3. V zadnji vrstici “Obvesti me o novi različici Ubuntuja:” izberite “Za vsako novo različico”
  4. Vpišite svoje geslo in počakajte, da vas Ubuntu obvesti o novi različici
 

Povezave za prejem – različica 16.10 je podprta 9 mesecev (do julija 2017)

 

Ubuntu 16.10:

Kubuntu 16.10:

Ubuntu GNOME:

Ubuntu MATE: