[brainstorming] wayback mashine

napsy Član Ubuntu.si
Zanima me, kako bi moral biti izdelan program, kot ga ima windows restore. MacOS X že ima nekaj podobnega, Time Mashine.
Bilo bi dobro, če bi še Linux imel nekaj podobnega.

Program bi naredil backup nastavitev, se pravi /etc, nastavitve namizja, torej ~/.gnome* ~/.kde* direktoriji, .deb bazo inštaliranih paketov, itd. Ima še kdo drug kakšne predloge? Sam si nekako teko predstavljam, da bi naredil backup naštetih imenikov. Ko bi pa dal restore, bi se sistem restartu z runlevelom 1 in pognal konzolni program za obnovitev nastavitev.

Komentarji

 • christooss Član Ubuntu.si
  Ni treba delat backupa deb paketkov samo seznam trentno inštialiranih paketkov. No res je da pride do problema če nimaš neta ampak... backup pa je
 • napsy Član Ubuntu.si
  ja to sem mislil.
 • aks Član
  uredil/-a 19. November, 2006
  Hmm, ampak v tem primeru bi najbrž res bilo dokaj neugodno ostati brez interneta.

  Če bi se delalo nekaj podobnega System Restoreu, bi bilo dobro narediti backupe celotnega sistema in nastavitev za določen datum, vendar pa bi bilo dobro, da bi se novi dokumenti nekako ohranili. Če pa bi uporabniku zmanjkovalo prostora na disku, pa bi po moje bilo dobro, da bi lahko izbral možnost, da bi program ustvaril varnostno kopijo seznama nameščenih paketov ali pa zapis varnostne kopije sistema na CD-je/DVD-je. To je samo moje mnenje. Sicer pa pa bi bilo zelo dobro videti kakšno tako orodje za Linux.

  Sicer pa je bila enkrat debata o tem na naslovu: http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=294155 .
 • napsy Član Ubuntu.si
  gre se bolj za ohranjanje nastavitev in ne celoten backup sistema. naredil bi backup paketne baze, backup /etc imenika, backup namiznih nastavitev in še mogoče kaj. ja na koncu bi te lahko vprašal kam hočeš spraviti to.
 • napsy Član Ubuntu.si
  image

  image

  image

  Sedaj še pa moram dodati kodo za kopiranje.
  Naredil bo backup naslednih datotek/imenikov:
  ~/.gnome*
  ~/.gconf
  ... za vse uporabnike v sistemu,

  /etc,
  trenutno jedro.

  zanima me pa, v kateri datoteki je shranjena debian baza paketov?
 • bl4z Član Ubuntu.si
  /etc/shadows (userji in gesla)
  /etc/group (skupine)

  fino bi blo, ce bi lahko definiru za ktere vse fajle ti nardi snapshot .. pa da bi zadeva delala tud u konzoli .. nimamo vsi na vseh masinah gui
 • napsy Član Ubuntu.si
  ja tako bo. Za restore bo zagotovo konzolni del programa.
  shadows pa groups se bo naredil, skupaj z ostalimi v /etc.
 • napsy Član Ubuntu.si
  imam majhen problem. kam naj hranim začasne imenike? tar ne pozna posebnega ukaza za izdelavo imenika v arhivu, zato moram to jaz narediti prej.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.