Ubuntu - Linux za ljudi

Da lahko uporabnik opravlja z računalnikom, mora ta imeti nameščen in nastavljen operacijski sistem. Ker pa je sistemov na svetu veliko in ker se lahko računalniki precej razlikujejo po strojni opremi, včasih pride do težav pri nastavljanju sistemov bodisi zaradi neznane strojne opreme ali pa zaradi neznanje uporabnikov.

Sam že več let uporabljam Linux in sem od začetka moral prebrati precej dokumentov, da sistem razumem dovolj dobro da nimam nobenih težav pri njegovemu nameščanju in konfiguraciji. Linux distribucij je kar precej in vsaka se za malenkost razlikuje od druge. Bistvena razlika je pri paketnemu sistemu. Torej način, kako nameščamo, odstranjujemo in posodabljamo sistem in pri dodatnih popravkih distributerja.

Ubuntu je Linux distribucija, izvlečena iz precej znane Debian distribucije. Moto distribucije se glasi: "Linux za ljudi". Kar pomeni, da je ta distribucija prilagojena za čim lažje upravljanje in nameščanje. Prvo presenečenje je že kar namestitev. Kljub temu da namestitev poteka, v nasprotju z nekaterimi drugimi sistemi, v tekstovnem načinu, je ta namestitev tako enostavna, da moramo le nekajkrat pritisnit na tipko ENTER in sistem se bo začel nameščat. Namestitveni program sam zazna in pravilno nastavi omrežje, prepozna ostale sisteme in naloži namestitvene module. Tako je uporabniku prepuščeno samo izbira jezika, vnos uporabnika in razdelitev diska. Slednje je še vedno nekoliko zmedeno za računalniške laike. Po dvajsetih minutah se računalnik ponovno zažene. Sledi klasični prizor zagona Linux sistema. Kar kmalu se pojavi prijavno okno. Ob prijavi se požene gafično namizje GNOME z vso svojo lepoto. Namizje GNOME sestoji iz pulta, datotečnega brskalnika in ostalih namiznih komponent, ki skupaj tvorijo okolje za resno in učinkovito delo z računalnikom. Glavni meniji so zelo logično razvrščeni, nameščeni so vsi osnovni programi, kot tudi nekateri bolj specializirani. Ubuntu je nastavljen tako, da bo samodejno prepozna priklop dodatnih medijev na USB vtič. Na primer ob priklopu USB ključa se čez nekaj sekund na namizju pojavi nova ikona ki prikazuje že postavljeno enoto, pripravljeno za nadaljnje operacije. Ker pa je Ubuntu izvleček Debian sistema, je njegov paketni sistem APT, ki pa velja za najbolj učinkovitega in enostavnega. Tako lahko s posebnim grafičnim programom brskamo in nameščamo programe izmed 16 000 v Ubuntu repozitoriju samo z nekajkratnim pritiskom na miškin gumb. Presenetljivo majhna je tudi uporaba pomnilnika, saj je pri štirih odprtih programih (če ne štejemo grafičnega strežnika) poraba pomnilnika le 140 Mb od 256 Mb. Ubuntu še skriva polno majhnih presenečenj in posebej je potrebno poudarit trud razvijalcev da so kompletni sistem spravili na samo en namestitveni CD, v nasprotju z ostalimi distribucijami Linuxa ki se nameščajo kar iz štirih ali več CD-jev. Tako Ubuntu postaja najbolj popularna distribucija vseh časov in je že nekaj mesecev na prvem mestu po popularnosti distribucij na zelo znani strani distrowatch.org. Pohvale vredna je tudi skupnost, ki goji veliko bazo informacij na Ubuntu forumu in tako rešuje težave najrazličnejšim uporabnikom.

Več o Ubuntu Linux na straneh www.ubuntu.com in www.ubuntu.si.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.