Predlagajmo vladi, da zamenja Windowse za Ubuntu

2

Komentarji

  • G-man Član
    uredil/-a 21. May, 2008
    1) katera firma pa je ta? Ant ja ne tista, ki je ravno fasala BSA...

    2) zato, da nas OOXML ne prehiti ;)
  • Vedno je OS pogojen z orodji, ki se uporabljajo. Ce uporabljas strikno windows aplikacije ( tle ni misljen word ) potem je migracija na linux nemogoca. Ce pa uporabljas aplikacije, ki delujejo na obeh sistemih, potem je migracija samo vprasanje volje.
  • Cube Član Ubuntu.si
    G-man je dejal/-a:
    1) katera firma pa je ta? Ant ja ne tista, ki je ravno fasala BSA...
    nebom delu reklame, in ne nismo je mi fasal so pa preverjal zadne dva tedna na polno. :D

    lp,cube
  • Cube, meni se tudi zdi veliko bolj realen ta del da bi prešaltali na openoffice. Ne verjamem , da bi bil to tako velik problem, saj je openoffice v večini primerov zelo podoben M$ officu. Kar se tiče pa dokumentov ki jih objavljajo na internetu , bi pač dajali odf in standard pdf, noben ne bi imel problema z odpiranjem pdjfja.

    Sicer sem zelo ZA, da bi se v upravi uvedel Linux, vendar močno dvomim, če je imel minister za razvoj Turk, sestanek januarja v Berlinu z Bill Gatesom. Pomoje imajo večina aplikacij na upravi za Winze. Pa tudi, tako kot večina mojih znancov pravi, zakaj bi se zajebavov z Linuxi, če mam lohka Windowse. Ljudje so pač glede tega zelo lahkomiselni, ne da se jim ubadat, izobraževat. Verjetno je marsikdo že opazil da en Windows uporabnik, že samo recimo programa ne zna naložit, oz. se noče naučiti, saj mu to stori drug (jest :) ), Ljudje so navajeni na Windowse, na našem računalniškem faksu v LJ (drugače sem štromar), imajo v vhodni avli Fedoro, pa še v eni učilnici kolikor jaz vem. Drugače pa povsod kamor pogledaš te fucking Windowsi. Pa so RAČUNALNIČARJI. Najraje imam winows XP screensaver ko pridem na fax. :o :o :o
  • je treba referendum narest sam kaj k 8/9 ljudi Slovenije ne pozna ubunta pa bojo glasovali NE za ubuntu ker so bolj WINDOWZE userji
  • Zadnjič sem slučajno na sodišču v Kranju opazil, da je uradnica uporabljala OpenOffice... Sicer na Winsih, pa vseeno. Korak za korakom...
  • Počasi pa z užitkom. P: Nekega lepega dne :)
  • Zadnjič mi je poslala ena gospa en tekst iz novogoriškega sodišča pa gledam debelo končnico datoteke kar nekaj neki časa *.odt . Morm rečt, da sm bil res pozitivno presenečen. Povedala mi je, da so na tak način začeli zniževat stroške in da je "Open Office čisto podoben Wordu in dela super" Zgleda, da je ta vlada kljub vsemu resno vzela v roke pregled stroškov javnih ustanov. Ave sistemskim administratorjem, ki so si to upali !! Nisem sicer nek hud zagovornik Open Offica (sam najraje uporabljam Lyx oz LaTex za pisanje teksta - enačbe). Močno pa podpiram odprte standarde. Računalniki in tudi ljudje smo najbolj produktivni takrat, ko vsi dodobra poznamo skupni jezik. Microsoft pa vedno znova izumlja nove jezike stari pa tonejo v pozabo (*.doc kompatibilnost) s čimer podi stran konkurenco. Long live ODF !
  • christooss je dejal/-a:
    http://reflektor.si/2008/05/15/zakaj-bi-morala-drzava-slovenija-prevzeti-prosto-kodo/

    V razmišljanje. Lahk mal komentirate, da se vidi kaj in kako :)

    Mal bi bilo tudi fino pogledat glede podjetij, ki so zbrani okoli COKS!!!!
    Zakaj je potrebno podpirati OK Avtor: Franci Pivec, Iprok
    http://wiki.coks.si/images/a/a7/Informatika_in_odprta_koda.pdf

    Povabilo k sodelovanju s COKS
    http://www.coks.si/index.php5/COKSGDN_Povabilo_k_sodelovanju
  • V organizaciji, kjer sem zaposlena, samo jaz uporabljam denimo Open Office.org. Ko sem jih želela namestiti, smo imeli cel kup pogovorov na to temo, kakor ogrozila bom varnost sistema, kakor imam Microsoftove OO in kaj mi bodo še ti brezplačni in tako dalje. Končno sem izsilila svoje, dovolili so mi namestitev in lahko rečem, da sem več kot zadovoljna. Posebej zaradi možnosti izvoza teksta v pdf obliko, česar Microsoft ne omogoča (dobiš odgovor, kupi si Adobo).

    Sodišča so pred časom prešla na OO.org, četudi niso bili vsi zadovoljni in srečni ob tem. Problem izvršilne veje oblasti (ministrstva in njihovi organi v sestavi) je v tem, da ministrstva denimo uporabljajo pri svojem delu IBM Lotus Notes (sistem pisarniškega poslovanja), za katerega naj bi bilo najprimernejši operacijski sistem windows. Pri čemer se največkrat izpostavlja vprašanje varnosti.
  • Cube Član Ubuntu.si
    ti dam vse lepo in prav le popravu bi te glede tega da v microsoftovemu officu lahko installiras plugin ki je namenjen izvozu v pdf...

    lp,cube
  • Niti ne, če nimaš pravic za spremembo programov, kar je pravilo v državni in javni upravi. Če hočeš izvoz v pdf je odgovor točno tak, kot sem ga napisala, ker menda če bi se dovolilo vsakomur, da dodaja plugine, bi se sistem kar sesul od žalosti :)
  • gregor Član
    uredil/-a 27. November, 2008
    Matr Wjdušna :) Evo še en blizi doma - Goričan :) Kej bomo kmalu nardili kak install fest v Novi Gorici ? Za stare ćase :)
  • super ideja, ni tko slaba na splošno, (če štejemo da je za en XP licenca ~900€ 0_o) bi blo to ogromno olajšane za državni mošnjiček
    torej je treba najprej vse prevest, da se bo potem lažje predlagalo, morda še kakšna tehnična podpora itd :)
  • LOL :D
    pri teh 900€ si pa mimo pihnu in to orenk
  • Še posebej zdaj v teh "kriznih časih" je potratno plačevati licenco za microsoft (plačljive) izdelke, če obstaja zastonj alternativa.

    Saj ne vem kako je s plačilom linuxa za državno upravo itd...
  • g2: kolko pa je licenca, a? :D
    sm pač mel orenk napumpan kompresor :D
  • 130€ je prof. verzija... za drzave/firme (kolicina, extra pogodbe itd) se dosti nizja

    Se pa strinjam, da je brezveze placevati, ce ni treba...
  • to od strinjanja -> :D
    tisto od cene: ah sj ni vazno, sam da se steje da je metanje denarja proc :p
  • Sm čist nov V Linuxu (UBUNTU 8.04 in 8.10 na dveh mašinah) Ena je samo za plačevanje položnic (stare gare, ampak delajo brez problema, druga pa je v dnevni sobi za muziko in surfanje po netu). Po parih dneh dela na Linuxu se človk res vpraša, zakaj človečki kupujejo računalnike za pisarniško in domačo uporabo z Winsi, ker je tole čist mega izkušnja.

    Škoda le, da večina komercialnih programov dela le na WINsih :(
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.