Nadpovprečno hitri operacijski sistem

ahejp Član
uredil/-a 29. April, 2009 v Novice
Podjetje Xandros Incorporated je pripravilo izjemno hitri operacijski sistem, ki za popolni zagon potrebuje manj kot deset sekund. Čeprav novi operacijski sistem Presto temelji na osnovi jedra Linux, ga lahko namestimo kar v okolju Windows in to na sila hiter in preprost način.

Namestitvena datoteka velikosti 460 megabajtov namreč poskrbi za samodejni prenos vseh datotek, ki so potrebne za uporabo nove distribucije Linuxa. Po uspešni namestitvi ob ponovnem zagonu računalnika lahko izbiramo med Okni in sistemom Presto. V kolikor nam odprtokodna distribucija Linuxa ne bo pisana na kožo, jo lahko izbrišemo v okolju Windows kar s klikom na namensko ikono.

Podjetje Xandros Incorporated zagotavlja, da njihov operacijski sistem Presto vsebuje prav vso programsko opremo, ki jo potrebujemo za nemoteno opravljanje vsakodnevnih opravil. To vključuje pisarniški paket OpenOffice, spletni brskalnik Mozilla Firefox, odjemalec elektronske pošte Mozilla Thunderbird, predvajalnik večpredstavnostnih vsebin, program za neposredno sporočanje, podporo za brezžične poveza WiFi, 3G, xDSL in LAN ter še bi lahko naštevali.

Nadpovprečno hitri operacijski sistem Presto je pisan na kožo tudi prenosnim in žepnim računalnikom, saj zagotavlja občutno daljšo avtonomijo delovanja od Oken. Novincu lahko štejemo v slabost le to, da ni brezplačen. Za nakup licence je podjetju Xandros Incorporated potrebno odšteti slabih dvajset ameriških dolarjev. Na srečo lahko operacijski sistem Presto predhodno preizkušamo za obdobje sedmih dni.

Vir: računalniške novice

Komentarji

  • mogoče bodo pa uspeli ker niso zastojn :)
  • Sam ena pripomba.. če že kopiraš novice z racunalniske-novice.com navedi vsaj omenjeno stran kot vir :) da ne bi blo kršenja avtorskih pravic..
    Pripomba seveda ne velja, če si ti pisec novice na RN :)

    Lp
  • bomo nabavli =D
  • Hja. Kaj pa vem. Trenutno se mi na mašini Kubuntu 8.04 zaganja okrog 30 sekund. Dvajset sekund je pa vprašanje, če je vredno 20$, še posebej, ker Linuxa načeloma ni potrebno rebootati :)
  • za kak notebook bi blo zelo uporabno

    Bom moral sprobat
  • hmm...moj se kar hitro prižge, no malo dlje se nalaga še namizje, pa vpisat se je še treba... verjetno med 20-30sec se prižiga (brez vpisovanja). imam pa Ubuntu 9.04 z manj kot 1gb rama in malo čez 2ghz cpujem.

    lp
  • Operacijski sistem Debian GNU/Linux ne potrebuje več kot 10 sekund za popolni zagon in ne več kot 3 do 5 sekund za izklop. Projekt Xandros oziroma Presto je seveda nanj zasnovan. Zakaj uporabljati operacijski sistem, ki je nedovršen in je korporativnega izvora, če lahko imate izjemno prilagodljivega z 100% demokratično skupnostjo?

    Lep pozdrav!
  • Cube Član Ubuntu.si
    R-G je dejal/-a:
    Operacijski sistem Debian GNU/Linux ne potrebuje več kot 10 sekund za popolni zagon in ne več kot 3 do 5 sekund za izklop. Projekt Xandros oziroma Presto je seveda nanj zasnovan. Zakaj uporabljati operacijski sistem, ki je nedovršen in je korporativnega izvora, če lahko imate izjemno prilagodljivega z 100% demokratično skupnostjo?

    Lep pozdrav!
    podpis.
  • Ostajam seveda na Ubuntu, ga ne kupim (presto) tudi, če mi plačajo!
    Haha, kakšna beseda pa je Presto?
  • Cube Član Ubuntu.si
    v italijanscini pomeni hiter :)
  • Marko30 Član
    uredil/-a 26. June, 2009
    Cube je dejal/-a:
    v italijanscini pomeni hiter :)
    EH, makaron-arska distribucija, haha..........
  • Po taki logiki je potem Ubuntu Južnoafriška distribucija :lol:
  • Cube Član Ubuntu.si
    ja pa nemors sklepat ce ime izvira iz nekega jezika da je pac njihov distro, fora je v tem da se lepo slisi in ima pravi pomen,..
    za moje pojme se ubuntu ful lepo slis prav tako pa presto :) zj bi mogl naredit se mezzo :) kr je itak vsaka stvar povprecna in ni vse kot pravjo hitro oh in sploh :D
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Presto je distribucija linuxa z lepo šminko, predvsem pa komericalen projekt in temu primerno bolj zaprt in manj fleksibilen v primerjavi z ubuntujem. Poleg tega ima tudi svoj delež težav. 1. 2.
    Tako ni pravega smisla za menjavo distribucije, je pa lepo da se je nekdo spravil iz tega narediti posel, in bo primerno količino denarja vložil v marketnig in linux približall povprečnim ljudem, oz. vsaj nakazal da obstaja izbira.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.