Tržni delež linuxa presegel 1%

andrejZ Član Ubuntu.si
Sodeč po podatkih spletne strani NetApplications, ki analizira obiske različnih spletnih strani je v zadnjem mesecu tržni delež linuxa poskočil za precejšnjih 0,12 % in tako z 1,02 % prvič v zgodovini presegel 1% globalni tržni delež.. To je po spletu v zadnjih dneh na internetu sprožilo različne odzive, predvsem veselja in praznovanja, pri čemer mnogi opozarjajo da bi ta ocena lahko bila napačna in podajajo svoje ocene tržnega deleža linuxa. Tako citirajo statcounter, ki podaja tržni delež 0,66 % , w3schools, ki linuxu pripisuje 4 % in w3counter, ki delež linuxa ocenjuje na 2,16 %.
Gotovo nobena od teh številk ni popolnoma prava, vendar je razveseljiv trend, ki ga kažejo vse zgoraj omenjene strani. To je povečevanje tržnega deleža linuxa, kar za nas uporabnike na daljši rok pomeni boljšo podporo proizvajalcev strojne in opreme in večje število aplikacij za linux.

Komentarji

  • in večje število aplikacij za linux.

    je novi trojanci :D hehe

    samo koliko % je pa ubuntu?
  • To je seveda le desktop delež, če pa sešteješ še serverje, pa dobiš verjetno precej večji procent.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Seveda tukaj govorimo o namizjih, na strežnikih je delež v okoli 50 %.

    Z novimi aplikacijami so bile mišljene predvsem aplikacije kot so razne igre, programi iz Adobove zbirke in podobne stvari, ki mnogim (tako vsaj trdijo) otežujejo prehod. Ko bo število uporabnikov linuxa dovolj naraslo, si določena podjetja ignorance linuxa tega ne bodo mogle več privoščiti.

    Za delež ubuntu uporabnikov znotraj linuxa ni nobenih podatkov, saj spletne strani posameznih distribucij ne beležijo (vsaj ne da bi jaz vedel)
    Edina morda pametna ocena, ki sem jo v iskanju istega podatka kot zanima tebe dobil je statistika obiskov spletne strani distrowatch.com, ki ima zaradi svoje usmeritve velik delež uporabnikov linuxa (41.1 %) in je hrkati zelo obiskana nad 800000 unikatnih obiskovalcev.
    Trenutno ima po tej statistiki od teh 41.1 % ubuntu 17.2%, kar pomeni da ima med linux distribucijami delež 41.8 % (torej delimo 17.2% z 41.1%). Vse ostale distribucije imajo precej nizek delež, vendar je treba poudariti da od 41.1 % odpade 10.1 % na GNU/Linux (unknown).
    Za več podrobnosti klikni sem

    Morda bi bilo zanimivo videti tudi statistiko obiskov te strani, če se seveda beleži.
  • serverji niso 50%! nekje so bili tudi te rezultati, ne spomnim se točno. vem pa da je prvi Unix, kateri je letos prehitel windows, za njima je pa ca. 10% nižje linux server. mogoče bo zdaj več, ko je največji server linux :)

    lp
  • Mene bol zanima koliko je pravzaprav 1% ..oziroma koliko je celoten delež...bom že sam uspel izračunat iz tega 1% :D
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.