Firefox 3.5 bo najverjetneje imel vgrajeno video podporo

Ni več veliko do izida verzije 3.5 priljubljenega brskalnika Mozilla Firefox. Neučakanci pa si lahko že prenesejo RC različico. Med bolj pomembnimi novostmi, ki naj bi jih prinašal Firefox 3.5, je zagotovo podpora novemu HTML standardu: HTML 5. HTML 5 prinaša nove značke audio in video kar bo omogočalo predvajanje multimedijskih vsebin, brez namestitve dodatnih kodekov.

Tako obstaja možnost, da bo v novi verziji Firefoxa vgrajena podpora video kodeku Ogg Theora, ki so ga hoteli pri W3C poleg Ogg Vorbis predpisati kar kot standard za zvok in video v novi specifikaciji, vendar so namero, po posredovanju nekaterih podjetij, opustili.

Trenutno prinaša Ogg Theora podobno kvaliteto kot kodek H.264. Težava je predvsem v razširjenosti drugih formatov. Naj se spomnimo, da je Ogg Vorbis odlična alternativa MP3, vendar boste kljub temu težko našli predvajalnike in naprave, ki poleg MP3, podpirajo tudi Ogg Vorbis. Zgodba se tokrat očitno ne bo ponovila, saj so pri Mozilla Foundation v razvoj novega kodeka vložili veliko denarja, poleg tega pa že obstajajo strani, ki za uporabljajo nov kodek za video: Wikimedia Commons, Internet Archive in Dailymotion.

vir: heise.de

Komentarji

  • Ogg bodo podprli Firefox, Opera in Chrome. Torej vsi glavni igralci na trgu. Za MSIE pa so razvili ActiveX gradnik.

    Prednost je še v tem, da bo sedaj podpora za video direktno v browserju, torej uporabnik ne rabi nalagati 3rd party programov, tudi Flasha ne.

    Licenca za Flash server je svinjsko draga. In ko bodo multimedijska podjetja ugotovila, da večina uporabnikov že ima vgrajeno podporo za gledanje videa in da lahko uporabijo free Ogg za video, bodo nehali uporabljati Flash.

    Če bo zraven pristopil še Google ne samo s Chrome, pač pa tudi z Youtube, je tole čista zmaga za odprte standarde.
  • OK. zelo dobro, me veseli.....
  • Matthai: točno tako. Opera možno, da zadevo že sedaj v celoti podpira, Chrome pa bo zadevo podpiral od verzije 3.0.182.2 dalje. Vsekakor upam, da se bomo Linux uporabniki kmalu znebili tega neoptimiziranega flasha.
  • Prav nenormalno je, kako počasi se odprti standardi uveljavljajo navkljub svoji kvaliteti. Upam, da bo tole hitreje prodrlo kot mkv, oog, omg. Teh še sedaj ne moreš predvajati na hardverskih predvajalnikih.
  • Ogg Vorbis je baje težko implementirati na digitalni zvočni procesor, resnica pa je verjetno taka, da tega enostavno nočejo zaradi slabe razširjenosti OGG datotek. Kdo jih sploh uporablja in ne kodira v mp3? Poznam par iger z njimi, to je pa tudi vse.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.