FreeDOS ima 15 let

Odprtokodni klon Microsoftovega DOSa, FreeDOS, je postal star 15 let. Ustvaril ga je razvijalec Jim Hall, ki je 29.6.1994 na novičarski skupini naznanil projekt. Najprej je FreeDOS obstajal pod imenom PD DOS (Public Domain DOS). Leta 2006 je izšla 1.0 verzija pod GPL licenco. FreeDOS je nastal po naznanilu Microsofta, da ne bo več razvijal DOS-a kot samostojnega sistema. Je precej izboljšana verzija izvirnega DOS-a. Podpira namreč FAT32 particije, dolga imena datotek, LBA diske do 2TB ter ima vgrajen UDMA gonilnik. Pogosto ga najdete prednaloženega na prenosnikih, kot cenejšo opcijo napram tistim z Windows, je pa tudi popularna izbira tistih, ki se ukvarjajo z igranjem starejših DOS iger.

Namestitveni CD najdete na njihovi strani za tiste, ki bi ga radi le stestirali brez modifikacije sistema (ali uporabe virtualizacije) pa je na voljo tudi LiveCD.

Komentarji

  • bi ga mel za stare igerce, pa ne znam vzpostaviti šeranja map za freedos v vboxu
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    uredil/-a 30. June, 2009
    Če bi rad igral stare igrice, ti ni treba uporabljati celega freedos, ampak lahko uporabljaš emulator DOSa, ki se imenuje DOSbox.
    Je v repozitoriju, tako da ga dobiš z
     sudo apt-get install dosbox 
    .

    Za seznam podprtih iger (praktično so podprte vse igre) pa klikni sem
  • Problem DOSBoxa je da zna biti počasen pri kakih igrah, ker navsezadnje gre za emulator, FreeDOS pa je operacijski sistem.
    Niber: kaj pa če namestiš FreeDOS na usb ključek in zaženeš od tam?
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.