Compiz sedaj teče na najnovejših ATI-jevih grafičnih karticah

andrejZ Član Ubuntu.si
Kot smo poročali na ubuntu.si so pred tremi tedni odprtokodni gonilniki začeli poganjati glxgears.
Tri tedne kasneje lahko poročamo o novem pomembnem mejniku. Razvijalci so na grafičnih karticah serije HD2000, HD3000 in HD4000 uspešno zagnali compiz. Trenutno compiz deluje precej počasi, vendar se naj bi po besedah razvijalcev to kmalu izboljšalo.

Glede na trenutni razvoj obstaja velika verjetnost, da se bodo novi gonilniki pojavili v Ubuntu 9.10.
To bo močno izboljšalo 'out of the box' izkušnjo uporabnikov, ki jim ne bo treba nalagati ATI-jevih zaprtokodnih gonilnikov, hkrati pa ne bodo prepuščeni dobri volji podjetja, ki je z 9.04 odreklo podporo grafičnim karticam tipa HD1000.

Naslednja stopnja v razvoju gonilnikov je optimizacija in prenos gonilnikov na arhitekturo Gallium3D, ki bo močno olajšala in pohitrila nadaljni razvoj gonilnikov. Ko bo arhitektura Gallium3D primerno opitimizirana, pa naj bi gonilniki zasnovani na tej arhitekturi delovali hitreje v primerjavi s sedanjimi.

Vir: Phoronix

Vsekakor dobrodošel korak naprej

Komentarji

  • Super. V prihodnosti načrtujem nakup novejše grafične kartice in to bo zagotovo ATI.
  • napsy Član Ubuntu.si
    uredil/-a 3. August, 2009
    Upam da jih bodo do tedaj tudi stabilizirali. Če ne, je bolje da jih ne vklučijo v 9.10. Res ni dobro kasneje prenašat nestabilni sistem.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    uredil/-a 3. August, 2009
    @napsy

    Strinjam se s tabo. Vsekakor bo vključena 2D podpora za zgoraj naštete kartice, 3D bo pa morda omejena. Vsekakor pa je prikladno, da ni potrebno čakati na proizvajalce hardware-a za podporo tvojega jedra oz. da popravijo varnostno luknjo, kot jo je lani imela Nvidia.

    Sam si želim predvsem stabilnih intelovih gonilnikov, saj ima večina računalnikov njihove integrirane rešitve. Zaenkrat testi kažejo, da na tem področju še ni bistvenega izboljšanja, navkljub novi različici. Vsekakor imajo na voljo še 3 mesece da zadevo uredijo.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.