Ubuntu 9.10 bo vseboval zametke novega vmesnika Software store

andrejZ Član Ubuntu.si
V trenutni različici 4 glavna grafična orodja za nameščanje in odstranjevanje programov. To so:
[list=*]
[*]Dodaj/Odstrani programe[/*]
[/list]
[list=*]
[*]Upravitelj paketov Synaptic[/*]
[/list]
[list=*]
[*]Upravljalnik posodobitev[/*]
[/list]
[list=*]
[*]Programski viri[/*]
[/list]

Poleg tega sta tukaj še Gdebi za namestitev .deb paketkov naloženih s spleta in Vzdrževalec računalnika, ki odstrani neuporabljene/nepotrebne programe.

To po mnenju razvijalcev povzoroča zmedo uporabnikov, ki se morajo naučiti 4 različne uporabniške vmesnike, povečuje fragmentiranost razvoja in zaseda prostor na ubuntu CD-ju.

S projektom, ki ima delovno ime "Software store", bodo poskušali "narediti 1 preprost vmesnik za namestitev, odstranitev in posodabljanje programov, ki bi ga lahko uporabljala stara mama. Obstajal naj bi bil koordiniran sistem za razvijalce in navdušence, ki bi omogočal izboljšanje opisov programov in ostalih metapodatkov za programske paketke."

Prvi koraki proti novemu sistemu pa se bodo začeli že z 9.10. Trenutni načrt predvideva, da bi Software store uvedli postopoma med različicami 9.10. in 11.04, ko naj bi popolnoma nadomestil zgoraj naštete programe, ki so trenutno v uporabi.

Za različico 9.10. imajo 4 glavne cilje:

[list=*]
[*]1. Vključitev preprostega in zabavnega vmesnika za iskanje, nameščanje in odstranjevanje programov. To najverjetneje vključevalo:[/*]
[/list]

[list=*]
[*]2. Povečanje uporabe apt: povezav s strani navdušencev, programskih projektov in neodvisnih prodajalcev programov, ki naj bi nadomestile ukaze v terminalu in samostojne prenose .deb paketkov[/*]
[/list]

[list=*]
[*]3. Izpopolnitev prisotnega vmesnika, ko so na voljo posodobitve programov[/*]
[/list]

[list=*]
[*]4. Vzpostavtev sistema znotraj launchpada, s pomočjo katerega bodo registrirani uporabniki prispevali boljši opis, kategorijo ali zaslonske posnetke programov.[/*]
[/list]

Spodaj je prikazana skica, kako naj bi Software store izgledal v končni razlčici

image

Za podrobnejši opis ciljev in več mockupov, si oglejte Ubuntujev wiki ali pa prispevek navdušenega blogerja


Če se bodo zgornje ideje uresničile, bo za nove uporabnike nameščanje novih programov še neprimerno lažje kot sedaj. Total world domination proceeding as planned ;)

Komentarji

  • ja, ... ubuntu se razvija veliko bol kot vsak drug OS (se mi zdi)
  • napsy Član Ubuntu.si
    Bolje bi bilo, da bi izboljšali obstoječe rešitve npr. PackageKit.
  • Vsekakor dobrodošla sprememba. Treba je čimbolj poenotit te fragmentirane reči. Sicer sam v večini primerov uporabljam apt-get :) a za novince je vsekakor bolje, da so zadeve čimbolj enostavne in univerzalne.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.