Starejša populacija in Ubuntu

E-vključenost starostnikov je lahko gospodarska priložnost

Kaj se vam zdi, Ubuntujevci vi, vidite kje kakšno priložnost za širjenje naše vere? ;) Imate kakšne zanimive izkušnje z starejšo populacijo, ki uporablja računalnik?

Za mojega očeta (ki jih ima sicer komaj nekaj čez 50) lahko povem, da je npr. dal celoten opismenjevalni tečaj iz MS Win+IE+Office skozi, vendar se potem ni nič s tem ukvarjal. Ker se mi čez čas ni več dalo plačevat položnic prek spleta na njegovem bančnem računu se je počasi začel sam ukvarjat s tem. Predvsem je bila problem tipkovnica, saj popolnoma ni imel pojma kako tipkat. Namestil sem mu KTouch, ki je celo v slovenščini česar se je lotil z veliko zavzetostjo in postal tako učinkovit, da je navdušil tudi nekatere svoje znance in prijatelje. Žal je bila zamenjava celotnega OS za se naučit tipkat malce prevelik zalogaj :)

Mislim, da je populacija, ki še ni izkusila računalništva vsekakor ena bolj zrelih, da se z relativno malo Windowsaških razvad nauči Ubuntuja.

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Moj oče ima nekaj čez 50 let in ubuntu brez težav uporablja za iskanje informacij na netu ter sem in tja kakšen dopis.
    Ker se nekaj ukvarja z 3d risanjem pa ima na virutalbox gor še windowsxp in solidworks, ki ga pozna iz službe, to pa je edina stvar za kar trenutno uporablja windows doma.
  • Pa Solidworks dela v redu? Na kakšni strojni opremi laufa VM in kakšne so strojne specifikacije VM-ja, če smem vprašat? Imam nekaj prijateljev, ki ne morejo brez Windows predvsem zaradi kakšnega AutoCada, pa tudi Solidworks...
  • Kar se tiče Auto Cada mam jst na VB Auto Cad 2007 in dela brez problemov ubistvu ni kake velike razlike v hitrosti. Mam na prenosniku 1.73 Dual core 1Gb rama tko da za Auto Cad ni panike. Ampak novejših različic od 2007 naprej nism probavu.
  • Ubuntu sem podtaknila materi (50+) že pred nekaj leti, brez težav, očetu (50+) še z malce heca, ker mu je njegov računalničar dejal, da "linux pa ne more bit na istem računalniku kot windows, še posebej, ker windows že je gor" - če štejem populacijo okoli pol stoletja staro. Mati uporablja izključno ubuntu, oče pa ga menda pač občasno povoha, ko se pač mu zazdi.
    Kot rečeno, težave ni bilo nobene, razlog pa je po mojem v tem, da je pač nezahtevna uporabnica (office, internet, glasba, slike, pa kaka fajna igrica), da sem jih skušala vse predstavit čimmanj komplicirano (= kar najmanj rabe konzole, čimveč grafično), in pa, da ona ne komplicira (pa še zapiše si vse, kar ji kdaj pokažem, tako da ko ima naslednjič isto težavo, jaz sicer že pozabim, kako sva jo rešili, ona pa ima napisano :D). Morda je malo posebna le zato, ker mora imeti usposobljeno še ruščino s tipkovnico vred :D

    Saj sploh ni težav, če sta le obe strani pripravljeni - ena razlagati in ne komplicirati (torej strašiti), druga pa spoznati kaj novega. Kar pa je podobno pri starejših kot mlajših, kadar si zabijejo, da "linux je itak krneki pa bedno pa kaj sploh lahko s tem delaš, jst sm navajen na windows, in so najbolš".

    Mislim, da za starejšo generacijo torej na splošno velja podobno kot za ostale. Morda "misijonarjem" manjka samo občutka za začetnike ;) Če nekdo "obvlada" Okna, pač začneš od tam, s podobnostmi in lažjim prehodom, ne pa, da težiš s tem, kaj vse je drugače in kaj mora zdaj početi na povsem drug način.

    (Več težav kot pri mami sem imela pri bratu, ki je letos podlegel zaradi virusov, in možu, ki ga je vsaj kocka z namizji fascinirala, haha!)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.