Google Chrome Frame vstavek za Internet Explorer je na voljo

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 25. September, 2009 v Novice
Podatki kažejo, da ima družina brskalnikov Internet Explorer kljub padajočem trženemu deležu, še vedno ima tržni delež med 60 in 70 odstotkov. Poleg tega, da nimajo vseh naprednejših funkcij novejših brskalnikov, so pogosto kritizirani zaradi slabe podpore spletnim standrdom.

To ni všeč Googlu, ki poskuša z novimi tehnologijami izdelati zanimive spletne produkte. Zato so danes izdali odprtokodni vstavek za Internet Explorer z imenom Google Chrome Frame. Vstavek zamenja motor za upodabljanje (rendering engine) Trident z Chromovim Webkitom. S tem Internet Explorer pridobi vse naprednejše funckije Google Chromea, kot so podpora HTML5 standardu, in hitro izvajanje Java Scripta.

Hitrost in podpora standrdom je za Google zelo pomembna, saj jim to olajša razvijanje novih aplikacij, hkrati pa računajo da bodo uporabniki raje uporabljali njihove storitve, če bodo delovale hitreje.

Trenutno Google vstavka ne namerava explicitno reklamirati, vendar pa vas bo Google ob obisku Google aplikacij opomnil, da bi le te boljše delovale z Google Chrome Frame vstavkom. Pri nekaterih aplikacijah, kot je na primer Google wave, ki bo naslednji teden prišel v fazo razširjenega predogleda pa bodo uporabniki prisiljeni v spremembo, kot je prikazano na sliki spodaj

image.

Pri googlu upajo, da se bo podobnega oglaševanja poslužilo še več razvijalcev spletnih strani, ki jim internet explorer (predvsem različica 6) greni življenje. Razvijalci pa bodo lahko stran prilagodili google chrome frame vstavku s preprostim meta-tagom.

Google Chrome Frame je tako kot vsi googlovi produkti ob splavitvi v testni fazi, vendar si ga že lahko prenesete in preiskusite.

Pametna poteza za Google. Ali to pomeni konec težav z nepodporo standardov ?

Dodatek: Microsoft je izjavil da Google Chrome Frame ne priporočna, saj naredi IE manj varen.

Komentarji

  • To mi je všeč. Najprej so velike strani (Facebook, Youtube, Twitter in Digg) pričele opozarjati, da je IE 6 zastarel in da je možno, da bodo podporo kmalu ukinili, kar je bil povod, da sem jaz pričel to opozarjati tudi na moji strani (pogojni komentarji delajo čudeže :D). Zdaj pa še tole. Upajmo, da IE pade procent na kako tretjino. Izenačenje IE, Firefoxa in Chroma bi šele pričelo pravi boj na področju brskalnikov in takrat bi šele pričeli dobivati odlične produkte.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pričakujem da bo lep delež ljudi, ki uporabljajo IE za dostop do googlovih produktov v kratkem dodalo ta vtičnik, saj je to lažje in hitreje kot namestitev novega brskalnika. Poleg tega pa nekaterim modri e daje občutek gotovosti, saj le-tega kar enačijo z internetom.
  • Bomo videli. Mi je pa zelo všeč, da se da ta plugin vklopiti z enostavnim meta tagom. Praktično nimaš nič za izgubiti, če ga vstaviš v stran -> no, morda se kak obskurni brskalnik sesuje zaradi tega :D
  • MS izjavlja, da je vstavek nevaren: http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/09/microsoft-google-chrome-frame-makes-ie-less-secure.ars

    Definitivno je nevarnejši od IE 6. Obstaja namreč orjaška nevarnost, da se ne okužiš z malwareom, če vtičnik uporabljaš. :D
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.