AMD in Pixelux delata na projektu Open-Physics-Initiative

Cilj sodelovanja AMD in švicarskega podjetja Pixelux je, da odprtokodni fizikalni pogon Bullet Physics razširijo tako, da bo tekel na vseh OpenCL procesorjih in grafičnih karticah. PhysX, ki ga podpira nVidia namreč teče le na Geforce grafičnih karticah (CUDA). Novost nameravajo vgraditi tudi v DirectCompute API DirectX 11. To bi pomenilo podporo strojnega pospeševanja fizike na vseh RadeonHD karticah od 2000 serije naprej in vseh Geforce grafičnih karticah od 8 serije naprej.

Trenutno na področju fizikalnih pogonov prednjači Physx z 26,8%, sledi Havok z 22,7% nato Bullet Physics z 10,3% deleža.

Poteza je vsekakor hvalevredna. nVidia je namreč z gonilniki nad različico 186 nesramno onemogočila strojno pospeševanje fizike (Physx), če je prisotna grafična drugega proizvajalca. Tako recimo ni možno, da bi fizikalne efekte računali na Geforce grafični, za sliko pa bi skrbel Radeon.

AMD zagotovo ubira prave korake - to je potrdilo že odprtje kode za grafične gonilnike - medtem ko se nVidia čedalje bolj zapira

vir: heise.de
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.