Porast uporabe OpenOffice v Belgiji

andrejZ Član Ubuntu.si
OpenOffice je zbirka odprtokodnih kvalitetnih pisarniških programov, ki se po funkcionalnosti lahko kosa z bolj popularnim Microsoft Office.
To so kot kaže ugotovili tudi v Belgiji, saj se tam število uporabnikov vztrajno povečuje. S tem pa narašča tudi uporaba odprtega formata ODF.

Ena od prvih organizacij, ki je začela uporabljati OpenOffice je Agencija za Javne Odpadke Flanderja. Predstavnik organizacije Ben van den Brande je izjavil da so "takoj spoznali prednosti ODF". Sedaj pričakujejo odločitev ministrstva za okolje da preseli 400 delovnih postaj na OpenOffice.

Drug tak primer je mesto Schoten, ki je pisarne preselilo na OpenOffice. Le to je sicer zaradi notranjih pritiskov uporabo oblike zapisa ODF odložilo. IT odsek je OpenOffice skupnosti podaril več kot 50 izobraževalnih video posnetkov z navodili za uporabo Writerja.
Mesto je ustanovilo svojo skupnost IT profesionalcev z mest, šol, podjetij in prostovoljnih organizacij, ki organizirajo delavnice na katerih spodbujajo uporabo prostega programja in odprtih oblik zapisov.

Pristanišče Antwerp je priprave na preselitev 1300 namizij začelo v začetku letošnjega leta, končali pa jo bodo okoli septembra 2010. IT oddelek se je odločil da bodo ODF uporabili kot privzeto obliko zapisa tako znotraj podjetja kot tudi za komunikacijo z drugimi organizacijami.

Da bodo olajšali uporabo dokumentov ostalim bodo v podpise e-pošte dodali povezavo do vstavka za Microsoft Office, ki omogoča ogled ODF dokumentov in do spletne strani OpenOffice.

Vodja IT oddelka Ludo Naws pravi da je čas za preselitev na OpenOffice pravi, saj bi v nasprotnem primeru morali uporabiti Windows Vista in Microsoft Office 2007, kar bi po njegovem mnenju vzelo 2 dni treninga za zaposlene. OpenOffice pa je zelo podoben Office 2003, ki ga trenutno uporabljajo.
Večina uporabnikov napreduje s povprečnega na nadpovrečno raven znanja v pol dneva. Treniranje se osredotoča na razlike med OpenOffice in Microsoft Office ter razloži kako spremeniti uporabniške navade s strukturnim pristopom, kar poveča produktivnost zaposlenih ne glede na to kateri pisarniški paket uporabljajo.

Četrti primer migracije je provinca Limburg, ki je ugotovila da je nujno potrebna pravilna pretvorba macrov, za kar so najeli zunanjega izvajalca.
Sedaj nameravajo zamenjati pisarniški paket in uporabljati odpro obliko zapisa. Krajevni predstavnik Koen Goor pravi da bo temu zgledu kmalu sledilo več mest in regionalnih vlad, saj so ponudniki storitev zadnji 2 leti pripravljali integracijo OpenOffice, izdaje novih programov pa so se začele pred kratkim.

Vir: Unixmen

Tako v Belgiji, pa mi ?

Je kdo od bralcev kateremu od državnih organov že poslal dokument v obliki ODF. Če ja, kakšen je bil izid ?. Sporočite v komentarjih

Komentarji

  • Treba bo pripraviti predlog zakona o državni upravi, ki bo predpisoval odprte standarde za komunikacijo z državnimi organi. Prej pa ne bo pri nas nič.
  • Niber je dejal/-a:
    Treba bo pripraviti predlog zakona o državni upravi, ki bo predpisoval odprte standarde za komunikacijo z državnimi organi. Prej pa ne bo pri nas nič.
    to so ze delal, vendar niso hoteli itti na Oo.
    Zakaj, vrjetno zato, da je ena firma spet pokasirala neki kesa.
    Drgac ma pa clanek o tem in vse ostalo nekje na netu, probaj slo-tech.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.