Računalniško usmerjene šole

ShAd0w Član
Najprej en lep pozdrav.

Obiskujem 3. letnik srednje šole SPTŠ programa Elektrotehnik računalništva (niti ni tako elektrotehnično usmerjeno, razen prva dva letnika) v Murski Soboti. Meni se zdi celoten učni načrt (za računalniško usmerjene predmete) prav smešen. Pred vpisom v šolo smo lahko izbrali delanje na linux ali pa windows sistemu. V prvem letniku so se držali tega in smo v linux sistemu delali spletno stran z wysiwyg programom NVU. Nobene razlage o linux sistemu ali njegovem delovanju. Če se prav spomnim je profesor rekel samo: "Linux je en drug operacijski sistem katerega dobiš brezplačno in ne moreš na njem igrat igre. Ni za vas." Nato smo v drugem letniku začeli z programiranjem v C++u. Delali smo pod windows okoljem. Pri programiranju profesorji nimajo pojma, vsaj meni se tako zdi (pa nisem nek top programer). Programiramo v IDE-ju Dev-C++.
Profesor niti ne zna razložit zakaj uporabimo funkcijo system("pause"). Pač samo en primer njihovega znanja. Mogoče sem pač zahteven ali pa čuden ker se hočem nekaj naučiti in imeti dejansko profesorje, ki niso tako komercialno usmerjeni, ampak imajo razširjen horizont (al kako se že reče :)).

Kaj si pa vi mislite o teh stvareh? A so na vseh šolah tako na windows fiksirani in učijo samo v-njihovih-očeh najboljši in najbolj uporabljen jezik C++?
Razpišite se :)

Komentarji

  • Mislim, da je pri učiteljih problem lenoba in nezainteresiranost.
  • Cube Član Ubuntu.si
    navadi se....
    ceprav c++ ni pametno v isti kos metati.. se bos se tepel po glavi :)

    ko prides na fax bo bolje glede linux-a,...usaj pri nas je :)
  • I agree to disagree :)
    FRI informatika smer je pain in the arse, vsaj kar se tiče uporabe linuxa.. OBVEZNA (!!) uporaba Toada for oracle (nameščen na vseh šolskih PCjih - rač. učilnica)..OBVEZNA(!!) uporaba Visual Studia - C#

    Zakaj obvezna? KER SAMO TO UPORABLJAJO ASISTENTI NA VAJAH! sicer ja..prijazna (pa tudi luštna ;))asistentka je lepo omenla opensource zamenjavo za toad (tora) ampak je tudi lepo dodala da ona nima pojma o tem in da ne bo mogla pomagat..tko da ..FRI informatika is not open source/gnu/linux friendly :)

    Bilo bi lepo če bi bl spodbujali uporabo brezplačnih programov in odprtokodnih rešitev in ne strmeli k plačljivim programom (naj samo dodam da v navodilih za namestitev toada (trial version) je celo dodan KEY(!!) da ga uporabiš pri registraciji..nekako dvomim da so plačali za vse licence (key je zdej neuporaben ker je že zdavnaj potekel :D)))
  • master1984 Član
    uredil/-a 12. December, 2009
    Še bolj zabano je na fdv. Nisem vedela kako se eduroam vzpostavi v ubuntu, ker navodila na eduroam so res predpotopna. Zato sem šla do glavnega računalničarja, da mi pomaga. Tip je kar prebledel, ko je videl ubuntu in rekle, da on tega ne zna. Vprašala sem ga če sploh pozna linux in je rekel, da je samo slišal zanga samo, da pa ga ni še nikoli probal. IN TO JE GLAVNI ZA INFORMACIJSKI SISTEM NA FDV...

    no eduroam sem potem sama pogruntala..bilo je veliko lažje, kot sem mislila::D
  • jah...kaj pa pričakuješ od FDVja :P :P
  • To je res. Fdv je z leta v leto slabši...Sicer sem magistrirala na FDV in zato lahko povem iz prve roke, da je informacijski sistem totalno mimo. Z leta v leto je več težav z povezavami itd... Za linux pa še slišal niso...
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    ..FRI informatika is not open source/gnu/linux friendly :)
    Jaz ti lahko osebno povem, da je cel FRI ni kaj dosti open source friendly (delam dve leti ze tam). Razlika z industrijo je samo, da se tukaj ukvarja vsak s svojim researchom in si lahko zato privoscis met tudi linux ce sam to hoces. Ne mores pa posledicno dostopat do kupa enih storitev, ki so MS only ... recimo kaksno leto nazaj sem dobil pravice za upravljanje nekih "maling list" (ki so v bistvu samo aliasi, ker exchange samo to podpira) ... ampak to lahko delas samo preko Outlooka, ker navadnega spletnega vmesnika ni :) Podobno sranje je z VPN dostopom. Uporablja se nek Cisco sistem, kjer sicer obstaja Linux podpora, ki pa je imela nek tak zanimiv bug se nedavno, da ti je po par minutah cela masina zmrznila, ce si mel multicore-a, ker se je kernel sesul. Seveda driver ni open source :)

    So sicer svetle izjeme, ampak drugace je FRI v splosnem M$ trdnjava, ki sola folk, ki na koncu zna tako na pol uporabljat kaksen Visual Studio in to je to. Glede na to, koliko dnarja zmece M$ v promocijo, dvomim, da se bo kaj spremenilo.
  • lukacu ja sj..če že znotraj FRIja ne uporabljajo open sourcea ga itak niti ne bodo "posredovali" naprej..
    master1984.. magistrirala na področju informatike?
    Če ja..je pol stvar na tebi da uvedeš linux na FDV! :)
    (čeprav to ne bo popravilo "slovesa" fdvja :P)
  • master1984 Član
    uredil/-a 13. December, 2009
    Nisem direktno magistrirala z področja informatike, ker ni take smeri na fdv, vendar s smeri, ki ima vezo z informacijsko varnostjo. Jaz ne morem spremeniti fdv, ker so informatiki tisti ki odločajo, kaj bo na pc. Za spremembe bi bilo se potrebno obrniti na Univerzo v Lj.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.