[nasvet] Windows 7 vs. Kubuntu 9.10

Za tale članek sem imel material že novembra lani. Takrat sem ga tudi že pričel pisati. Zaradi neznanih razlogov se je zadeva zavlekla. Pa vseeno upam, da bo še vedno dovolj aktualno:

Windows 7 vs. Kubuntu 9.10

In sicer sem testiral nekaj nativnih iger in eno igro v Wine. Povsod so pri testih zapisani tudi logi, tako da upam, da nisem kaj narobe seštel. Po rezultatih sodeč pa Kubuntuju kaže več kot odlično!

Komentarji

  • Kami Član Ubuntu.si
    Pohvale za članek, čeprav samega namena raje ne bi komentiral :)

    Drugače pa je tudi meni osebno zelo všeč Source pogon, ker omogoča dobro grafiko in dober performance ob enem.

    Spomnim se, da sem igral Half Life 2 nekaj časa po tem, ko je izšel (2005?) v Wine in se še sedaj živo spomnim, da sem imel skoraj enako FPS-jev kot na Windows (~100-150 pri maksimalnih nastavitvah, je pa res, da sem imel nizko resolucijo zaradi malega zaslona).

    Nekaj časa sem s pomočjo Wine igral tudi Soldier of Fortune 1 in Day of Defeat Source, tukaj pa se moje izkušnje s Wine končajo.

    Tudi pri DOD Source je bil performance zelo zadovoljiv, kar je sicer logično, ker igra uporablja Source pogon.

    Res pa je, da sem se s Source pogonom tudi sam malo igral (sicer ne dosti, ker C++ ni moj dom) in zraven njega malo poznam še samo Unreal Engine 3.
  • Vau, zelo zanimiv test, katerega rezultati so zame kar presenetljivi! Sicer se strinjam, da mit, da Linux ni primerna platforma za igre, ne drži. Ampak kar se tiče prijaznosti za razvijalce (DirectX, ;) ;)) pa je Windows pač njim bolj prijazen.

    Edina škoda je, da je bila testna resolucija malo nizka za današnje čase...
  • R33D3M33R Član
    uredil/-a 20. March, 2010
    Hvala za pohvale.

    Na testnem računalniku imam 17" CRT monitor in to je optimalna resolucija zanj. Ga bom kmalu menjal tako da ob izidu naslednjih Windows pridejo testi v višjih resolucijah :D.

    Je pa zanimivo, da se da z wine igrati praktično vse igre za Casual gamerje (PopCap games, Real Arcade, Big Fish Games, GameHouse itd.) brezhibno, se pa seveda zatakne pri zahtevnejših, grafično pospešenih. Že v dveh igrah (Half-Life 2, Trackmania Nations Forever) sem opazil padec zmogljivosti na ~25%. Žal 40 FPS pri recimo Half-Life 2 zame ni igralno, pri Trackmanii pa se da nekak zdržati.
  • Hu, CRT! :) Pol bi lahko naredil test CRT vs. LCD, koliko je po tolikih letih razlike v kvaliteti slike med enim in drugim.

    Mogoče bi lahko pri igranju zahtevnejših iger v Wine z vklapljanjem in izklapljanjem različnih grafičnih bonbončkov lahko ugotovil, kje je slabša podpora v Wine, da drastično pade framerate.
  • No, to je dobra ideja. Bom napravil ko izide Lucid Lynx.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.