[nasvet] Namestitev Xubuntu na starejši računalnik z malo pomnilnika

Danes sem na starejši računalnik namestil Xubuntu 8.04. Naj povem, da sem najprej dvomil, da bo zadeva sploh delala dobro, saj je računalnik res star. In sicer Pentium 2 350Mhz@467 MHz, 192MB SDRAM, nVidia TNT Vanta 8 MB, 1x5,6GB disk+1x8,7GB disk, Zoltrix Nightingale Pro zvočna. Najprej sem seveda preizkusil LiveCD. Zagnalo se je in tudi aplikacije so delale, prepoznal mi je vso strojno opremo.

Nato sem preizkusil namestitev z Ubiquity kar iz zagnanega LiveCDja. Napaka! Zaradi majhne količine RAM je vsak korak v installerju trajal ogromno, razdeljevalca diskov pa sploh zagnalo ni.
Odločil sem se, da ne bom vrgel puške v koruzo, zato sem računalnik ponovno zagnal, izbral namesti iz menija in namestitev je tokrat stekla gladko in hitro. Po mojem je vse skupaj trajalo okrog pol ure. Edini problem je v starem BIOSu (1999), kar pomeni, da ACPI ne bo deloval brez acpi=force, ampak to se da hitro popraviti v GRUB meniju.

Torej, če imate malo RAM, ni nujno, da se mrcvarite z alternativnim installerjem. Izberite namesti v zagonskem meniju in namestitev bi morala steči brez težav.

Komentarji

  • ja jst sm na en star racunalnik namestil DSL linux, zato da lavfam gor certifikat od banke...
    Stvar deluje hitro :cool:
    tko da, stari racunalniki se niso za odpis...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.