Qt toolkit bo standardna komponenta v Ubuntu

Kot je najavil Mark Shuttleworth, bo v prihodnjih različicah Ubuntu Nokiin Qt toolkit standardna komponenta. To je precej kontroverzna poteza, saj Ubuntu kot primarno okolje uporablja Gnome, ki temelji na Gtk+ toolkitu. V preteklosti namreč licenca Qt toolkita na kateri je temeljil KDE ni bila GPL. Kot odgovor na to se je pričel razvoj okolja Gnome, ki je uporabljal Gtk+ toolkit. Vključitev Qt toolkita kot standarda bo razvijalcem programov močno olajšala delo in povečala število programov, ki bodo tekli na Ubuntu. Prednosti Qt toolkita nad Gtk+ toolkitom so namreč tako tehnične narave kot tudi prenosljivost med platformami ter močna zastopanost med mobilnimi napravami. Več v izvorni novici

vir: LinuxToday

Komentarji

  • Samo upam, da to ne bo preveč škodovalo Gnome HID.
    (beri: da ne bo miljardo raznih nastavitev v tisočih kvadratkih za odklikat, 20 različnih pogovornih oken za odpiranje datotek (že zdaj jih je preveč))
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Novica je malce nepopolno napisana.

    Vključitev Qt toolika ne bo povečala število programov, ki delujejo na Ubuntuju (ker že zdaj vsi Qt programi delujejo na ubuntu, so pa videti nekoliko čudno). Novo je to, da bo Ubuntu naredi Qt vezave za dconf, kar pomeni, da se bodo Qt programi sedaj v Ubuntuju počutili bolj domače kot do sedaj in da bodo od 11.10 v ubuntuju lahko privzeto (in ne samo kot dodatno za namestitev) na voljo tudi Qt programi.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.