Seminar-na čisto

Živjo!

Danes sem malo razmišljal o tem kaj sploh počnem na Ubuntu-ju. In sem si rekel, da sem tu, ker bi rad imel stabilno, uporabno in moralno stvar na svoji mašini. Četudi to zahteva kar nekaj truda, da si sistem optimalno uštimaš. Ampak ker sem perfekcionist, me samo GUI operacije in navodila na netu, ki jih ne razumem popolnoma, ne zadovoljijo. Drugače povedano, kaj se za mojim grafičnim vmesnikom dogaja, se mi sanja samo nejasno, pa še lukenj je polno.
Zanima me, koliko vas je tu, ki ste semi-izobraženci v informacijski tehnologiji, ki se zanimate za stvar, pa določenih stvari enostavno ne morete razumeti, ker nimate ene splošne podlage, principov, kako komp v osnovi sploh deluje?
Tu imam v mislih predvsem neke osnovne stvari, iz nule pa do operacijskega sistema. Kje se stvar sploh začne, kako so programi napisani, kateri so glavni elementi operacijskega sistema (namely linux?)...?
Lepo bi bilo, če bi kje obstajali kakšni seminarji, ki bi razjasnili neke osnovne pojme, recimo kaj točno kernel sploh je, kaj je shell, kako delujejo mreže.... čisto osnovne stvari na bolj opisen, laični način. Če me razumete.
Ali bi se dalo to celo organizirat, če ne obstaja?

LP,

Matej
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.