[Vodič] Gnome 3 - Gnome Shell

OPOZORILO: Trenutna verzija ni stabilna in lahko uniči vaš sistem (mislim, da ne ampak vseeno) Nadaljujte previdno in s hrošči v mislih
V bližanju izzida Gnome 3.0 se bomo tudi na Ubuntu.si podali v raziskovanje novosti, ki jih prinaša prihodnja verzija našega naljubšega namizja GNOME.

Kako namestiti:

1. treba je dodati Vala ppa

sudo add-apt-repository ppa:vala-team/ppa && sudo apt-get update


2. namestiti potrebne sistemske datoteke. Tu moram poudarit, da se potrebne knjižnice lahko spreminjajo iz dneva v dan in bo mogoče kakšna odveč in kakšna premalo. Tule je večina s katerimi sem prišel sam skozi namestitev

sudo apt-get install curl jhbuild libjasper-dev libdconf0 libtiff4-dev libgstreamer0.10-dev libcroco3-dev xserver-xephyr xulrunner-dev python-dev mesa-utils mesa-common-dev libreadline5-dev libgl1-mesa-dev libwnck-dev librsvg2-dev libgnome-desktop-dev libgnome-menu-dev libffi-dev libgtk2.0-dev libgconf2-dev libdbus-glib-1-dev gtk-doc-tools gnome-common git-core flex bison automake build-essential icon-naming-utils autopoint libcanberra-dev libpulse-dev libvorbis-dev gnome-settings-daemon-dev libxklavier-dev libpam0g-dev libtasn1-3-bin libupower-glib-dev libgnome-keyring-dev libgtop2-dev libvala-0.12-dev valac libcups2-dev libedataserverui1.2-dev libecal1.2-dev libegl1-mesa-dev


curl -O http://git.gnome.org/browse/gnome-shell/plain/tools/build/gnome-shell-build-setup.sh
./gnome-shell-build-setup.sh
sudo rm -rf /usr/lib*/*.la
jhbuild build


Imate veliko verjetnost, da bo terminal sproduciral error. Nekaj najbolj znanih je zlistanih http://live.gnome.org/GnomeShell/SwatList nekaj dodatnih se najde tudi TUKAJ vendar vseeno ob kakšnem ne napisanem lahko postate tukaj, pa bomo stuhtali kaj je problem. Sam sem šel preko par dependecy problemov vendar je na koncu vse delovalo kot mora (se je zagnalo in po parih urah uporabe ne kreša sistem)

Not so fun fact: Lastnike ATI grafičnih kartic, ki za prikaz namizja uporabljate fglrx driverje obveščam, da trenutno Gnome3 še ne podpira teh driverjov. Sry. Back to Mesa.

3. Zaženite gnome-shell
~/gnome-shell/source/gnome-shell/src/gnome-shell --replace


Activities

image

Iskalnik
image

Seznam aplikacij

image

Scrollwheel zoom aplikacije prikazane v activities

image


Če karkoli ne bo delalo pa kar na plano z vprašanji

Komentarji

  • Stvar zgleda zelo lepo, vendar se mi zdi da ima tudi nekaj pomanjkljivosti.

    Zelo pogrešam spodnji pult in ne vem kako se ga da nastavit. Zanima me še če se da, tako kot včasih nastaviti stari menu (programi, mesta, sistem). Se sploh to da še kako nastavit?
  • napsy Član Ubuntu.si
    YoBe: Gnome3 bo se vedno podpiral klasicni izgled brez lupine
  • Živijo!

    Ah vzel sem si malce časa in na hitro poskusil tale Gnome Shell. Zadevo sem poskusil na navadnem prenosniku.

    Kaj naj rečem. Zadeva je verejtno dobra za neke dotikabilne zadeve, razne tablice, thin client-e itd. Ampak za uporabo na navadnih računalnikih je pa totalno brez veze, ne sama to. Gre za korak nazaj pri produktivnosti.

    Ampka lepo po vrsti

    1. Videz.
    Videz je vsekakor kulski. Črna barva, ki se bo dala verjento spremeniti je prav nobel. Ikone so standardne. Tukaj bi biklo potrebno narediti kake spremembe. Verjetno se bod alo to spremenit in uporabit recimo "Oxigen" ikove ali kaj podobnega. Fanj bi bilo, če bi Gnome imel že privzeto nove fensi ikone. Fensi izgled "kliče nove uporabnike"

    2. Hitrost delovanja.
    Zadeva deluje tekoče in zgleda da bo precej stabilno (imam Nvidea kartico)

    3. Prijaznost do uporabnika.
    Da. Za popolnega začetnika mogoče je res uporabna. Ampak tak začetnik v 10 dneh postane bolj zahteven in takrat mu zadeva gre na živce. Kako naj najdem nek program če s emi izpišejo vse kategorije naenkrat. Tistih par programov, ki jih bom dnevno uporabljal jih bom imel zunaj, kaj pa ostale. Razumem, da je tak sistem dober za tablice, ne pa za desktope.

    4. Navidezna namizja.
    To se mi zdi lepo rešeno in je boljše kot sedaj. Preklaplajane ter pomikanje odprtih aplikacij med zasloni je tekoče in prav fanj

    5. Prikaz odprtih, delujočih aplikacij.
    Kje pa to je? Saj sploh ne vidiš kaj je odprto. Mogoče je to dobro za tablice ne pa za navadne računalnike/prenosike

    Poleg tega bo moral tale GS na Ubutnu tekmovati z Unity. Vprašajne kaj izbrati. Kje bo večja podpora zo kje bo večja skpina ljudi, ki bo dajala nasvete :)

    Kako bo pa zgledal Gnome 3 brez te školjke?
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.