trdi disk težava

zadeva se je začela množično pojavljat z nadgradnjo na 11.04.

vsake toliko mi sistem praktično zmrzne, najprej začne počasi mleti po disku in celoten računalnik "trokirati", vendar ko to opaziš je ponavadi že prepozno. zadeva pelje v precej glasno ropotanje diska, ki se ne ustavi nikoli. pomaga le hard reset računalnika.

sedaj pa ne vem ali je ubuntu kriv ali pa so disku štete ure (v končni fazi vztraja kot edini 250GB disk že 5 let in je že kar precej prepisov dal skozi )

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Se je težava pojavljala že prej?

    Če ne, je to lahko memory leak. Pred kratkim se mi je to zgodilo na 11.04 pri uporabi Skype. Takoj ko se je nekdo prijavil, mi je skype v nekaj sekundah porabil ves RAM, posledično je začel šarati po disku in sistem se skoraj ustavi.
    Poskusi pritisniti Ctrl+Alt+F6, nato se prijavi s svojim uporabniškim imenom in geslom, ter nato napiši

     sudo top 
    ter vpiši svoje geslo in ubij program, ki ti je zasedel ves ram. To storiš tako da pritisneš na črko "k" in napišeš PID programa.

    Pozor: ves ta postopek bo zaradi neodzivnosti sistema verjetno trajal par minut. (običajno traja nekaj sekund).
  • ctrl+alt+F6 popolnoma zabije sistem, enkrat sem pustil ene 10min pa ni prišlo do terminala.

    hmmm ram, ne vem no, samo da mi iz 1GB na 2GB skoči takoj...na 10.10 mi je zabilo ram le ko sem zagnal virtual box, bom dodal še 1GB rama, kateri je trenutno na polici pa bomo vidli.
  • A se to dogaja med uporabo VLCja?
    Ta zadnje čase rad RAM zasede in ubuntu postane neodziven

    In ja..kot je andrej omenu - čist možno da gre za memory leak..in tista dejavnost diska je ubistvu filanje swapa ker je RAMa zmanjkal
  • vsake tolk se pojavi med uporabo mplayerja, tano, chromium, pa še kaj se najbrž najde.

    bom sprobal ob naslednji ustavitvi sistema dodat še 1GB rama, danes ni zneslo :D
  • Jaz imam pa problem z enim izmed diskov in sicer ne disk na katerem je sistem ampak na enem x disku ... kadar ga hocem formatirat ... odklopit ali bilokaj mi izpise: One or more partitions are busy on /dev/sda. Na njem sem imel par filmov ki so izginili plac pa se vedno zasedajo. Je mel ze kdo od vas podoben problem?
  • odpri novo temo skynet
  • 11.04 verzija je već kot očitna problem ,10.10 je O.K.
  • zadeva kljub dodatnemu 1GB rama, še vedno dela probleme.
    občasno "zabije" disk ob gledanju HD filmov (mplayer), ter v 2 dneh 3x tano praktično zmrznil, na način da začne mleti po disku. izjemno redko mi uspe priti v roku par minut do terminalnega okna z crtl+alt+F6.

    se tudi meni zdi, da večino problemov povzroča nekaj v 11.04, ker toliko krat kot se mi je 11.04 sesu, se mi prej niso sesuli skupaj vsi ubuntuji z alpha verzijami vred.

    vendar vedno zmrzne na način da začne mleti po disku.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.