Statistika brskalnikov v drugi polovici leta 2011

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Leto 2011 se bliža koncu zato si pred veselim decembrom poglejmo kakšno je stanje na trgu brskalnikov sodeč po statistiki Statcounter.

Od konca junija so izšle tri glavne različice Firefox (6, 7, 8), tri različice Chrome (13, 14, 15), ter Opera 11.5. Safari in Internet Explorer v tem času nista izdala novih glavnih različic.

V pol leta je prišlo do nekaj opaznih sprememb.

Internet Explorer ostaja vodilni brskalnik z upadajočim tržnim deležem(40,6%, -3,2% od junija 2011), vendar se je hitrost padanja v zadnjem času nekoliko zmanjšala, novembra pa je prvič po več kot letu dni celo malenkost pridobil in se še vedno drži nad mejo 40 odstotkov.

Povsem drugačna zgodba velja za Firefox (25,2%, -3,1%), ki je kljub hitrejšemu ciklu izdaj v zadnjem času začel tržni delež izgubljati še hitreje kot prej (trenutno povprečno okoli 0,5 odstotne točke na mesec), predvsem na račun Chrome (25,7%, +5%), ki je tudi tokrat pridobil daleč največ (približno 1 odstotno točko na mesec) in z novembrom prehitel Firefox in se zavihtel na drugo mesto.

[caption id="attachment_338" align="aligncenter" width="615" caption="Trg brskalnikov v 2011 - Chrome je prehitel Firefox"][/caption]

Safari (5,9%) je pridobil slabo odstotno točko, Opera (1,8%) pa desetinko.

Še bolj zanimiv je pregled po celinah.

V Afriki je prvo mesto prevzel Firefox (35,6%, +-0,0%). Njegov tržni delež ostal skoraj enak, vendar je v tem času Internet Explorer (33,9%, -6,4%) izgubil dovolj za padec na 2. mesto. Na 3. mestu sledi Chrome (25,0%, +5,7%).

V Aziji ostaja na prvem mestu Internet Explorer z dobrimi 42%. Sledita mu Chrome z 29% in Firefox s 24%.

V Evropi sta Firefox in Internet Explorer praktično izenačena z 32,5%, počasi pa se jima približuje Chrome s 24,3%.

Internet Explorer najbolj dominira v Severni Ameriki, kjer ima v posesti skoraj polovico trga, sledita pa mu Firefox z 20,4% in Chrome z 19%.

V Oceaniji je stanje podobno, le tržni delež Internet Explorerja je nekoliko nižji (40%), delež konkurentov pa nekoliko višji. (Firefox 23,5%, Chrome, 21,8%).

Pravi razcvet pa je Chrome doživel v Južni Ameriki, kjer je v 5 mesecih pridobil kar 12 odstotnih točk in je sedaj z naskokom prvi z 42%. Sledita mu Internet Explorer (33,5% in Firefox 22,5%).

[caption id="attachment_345" align="aligncenter" width="574" caption="Grafični prikaz vodilnih brskalnikov po državah. Vir: Browserrank"][/caption]

 

Prikaz po državah potrjuje, da Firefox kraljuje predvsem v Rusiji, vzhodni ter srednji Evropi delu Afrike in Jugovzhodne Azije, Chrome doinira predvem v Južni Ameriki ter okolici Indije, Internet Explorer pa v Zahodni Ameriki, Avstraliji, na Kitajskem, Zahodni Evropi in pretežnem delu Afrike. Morda je vredno omeniti tudi, da je v nekaterih državah bivše Sovjetske Zveze najbolj priljubljena Opera.

 

Vir: Statcounter

 

 

Komentarji

  • S tako hitrimi izdajami so pri Mozilli poskušali kopirati Chrome, vendar so napravili usodno napako, saj se ob vsaki nadgradnji okvari združljivost z dodatki. Dodatki so pa ključna komponenta Firefoxa.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.