Domače omrežje

Pozdravljeni, ker se ne zastopim najbolj na povezovanje računalnikov imam s tem kar precej težav. In sicer kar poskušam narediti je omogočiti skupno rabo datotek (filmi, glasba, dokumenti,...) med računalniki v domačem omrežju. Imam SiOL internet in njihov modem , tak kot je na sliki. Na ta modem imam s kablom prikjučen PC (WIndows 7) na port 1. Pravtako imam na ta modem brezžično povezan laptop (Ubutnu 11.10). ...in pa SiOL TV če ima to kaj veze. V kratkem nameravam kupiti tudi WD TV Live ali Xtreamer predvajalnik, katerega bi potem tudi brezžično povezal na ta modem. In kar bi jaz rad je da imam med PCjem z Windows 7, laptopom z Ubuntu 11.10 in WD TV Live/Xtreamer omogočeno skupno rabo datotek, kar pa mi nikakor ne uspe (zaenkrat le med Windows 7 in Ubuntu), kljub temu da sem sledil vsaj 10tim vodičem na internetu. Moram dokupiti še kakšno napravo (usmerjevalnik ali kaj podobnega) ali ima ta modem sploh to funkcijo da lahko deuje tudi kot router oz. usmerjevalnik (saj sploh ne vem več kaj je potrebno za domače omrežje :mad: )?

Hvala za pomoč :)

Komentarji

  • modem če ima več izhodov deluje tudi kot router.

    v Ubuntu je potrebno omogočiti mapo za deljenje datotek in nato tudi dodeliti geslo in ime skupine v kateri bo ta računalnik.

    preveri če so vsi potrebni paketi nameščeni (ne vem kako je v Ubuntu ampak v Kubuntu manjka ključen paket ko namestiš SAMBO). SAMBA mora biti tudi nameščena.

    prav tako kaj pomeni "ne uspe mi". ali so kakšna sporočila? javljene napake? ali enostavno ni povezave? ali lahko pingaš računalnik? ali računalnik vidiš v omrežju? za LAN/WAN naslov od računalnikov poglej na modem. do modema lahko dostopaš preko spletnega brskalnika (glej navodila of SIOL).
  • christooss Član Ubuntu.si
    Po defaultu modem ne deluje kot router. Najlažje dostopaš do nastavitev routerja da priklopiš računalnik in nato v url vrstico vpišeš 192.168.1.1. za uporabinško ime in pass pa pogooglej za svoj modem. Tam moraš omogočiti (če to že ni) DHCP

    Potem pa tako kot je rekel gregor :)
  • Asterix Član
    uredil/-a 9. December, 2011
    @gregor: Da, modem ima 4 izhode. Prva dva imam nastavljena za data connection druga dva pa na video (ker je na 4 prikloplen TV). Na Ubuntu sem omogočil eno mapo da souporabo in obkljukal "dostop za goste (za ljudi brez uporabniškega računa)". Kaj moram tu še nastaviti? In kateri so ti kjučni paketi katere moram imeti nameščene? Namestil sem Sambo in tam seveda spremenil ime delovne skupine v enako kot na Windows PCju. To da mi ne uspe pomeni da enostavno, ko grem v "mapo" omrežje, tam ne vidim drugega računalnika. Nobenih sporočil o napakah ali karkoli podobnega. Če poskušam pingati PC z Windowsi iz Ubutnu računalnika se v terminalu napiše samo "PING 192.168.1.2 (192.168.1.2) 56(84) bytes of data" v naslednji vrstici pa samo utripa tisti kazalink, in se ne napiše nič o kakšni uspešni povezavi. Bom poskusil pinati še Windows --->Ubuntu. Aja, lokalne IP naslove imam določene ročno (Windows 192.168.1.2 ; Ubuntu 192.168.1.3.

    @christooss: Imam omogočen DHCP Server. Poled tega zavihka imam tudi "DHCP Server Settings" kjer imam tri podkategorije. Imam tudi možnost Add Fixed Host. Lahko prilepim screenshot če želite.

    Hvala za pomoč :)

    EDIT:Po pisanju tega posta sem šeenkrat šel pogledati pod omrežje (na Ubutnu PCju) in začuda se je tam pojavil Windows PC do katerega lahko dostopam. In to kljub temu da sem na obeh PCjih pustil nastavitve nedotaknjene, tako kot ob pisanju PRVEGA posta, s tem da takrat ni delovalo sedaj pa. Kje je tu finta?? :o Aja, ping pa še vedno ne deluje.
  • In danes začuda spet ne deluje :(

    Help
  • christooss Član Ubuntu.si
    Kaj pa če poženeš v terminalu smbtree ?
  • Asterix je dejal/-a:

    EDIT:Po pisanju tega posta sem šeenkrat šel pogledati pod omrežje (na Ubutnu PCju) in začuda se je tam pojavil Windows PC do katerega lahko dostopam. In to kljub temu da sem na obeh PCjih pustil nastavitve nedotaknjene, tako kot ob pisanju PRVEGA posta, s tem da takrat ni delovalo sedaj pa. Kje je tu finta?? :o Aja, ping pa še vedno ne deluje.
    po mojem je finta v tem da windowsi niso narejeni čisto kot strežnik (Ubuntu pa je). za strežnik je potrebna posebna verzija Windows Server. ne vem. ugibam.

    Samba včasih potrebuje kar nekaj časa, da naloži datoteke oz. da vidi omrežje. sem tudi sam opazil, da je zadeva dokaj počasna. mogoče obstaja kakšen ukaz za osvežitev omrežja.
    https://help.ubuntu.com/community/Samba

    nekateri sicer svetujejo FTP, vendar je to po mojem bolj komplicirano nastavit. pa tudi ne vem če printer dela v tem primeru.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.