Baterija; krajša življenska doba

Kdaj bodo zrihtal gonilnike za baterijo, da bo ubuntu dohitel windows na tem področju: nova baterija na ubuntu drži največ 2 in 1/2 ure medtem ko na winsih skoraj 4 ure. Nekje sem zasledil da bodo spremembe na tem področju uveljavljene ob izidu najnovejše tekoče verzije, se pravi 11.10. Vn in lp!

Komentarji

  • Krajša življenska doba pomeni da baterija crkne in ne da se izprazne malenkost prej kot v drugih OS.

    Poraba prenosnika je odvisna od različnih stvari predvsem kar delaš v enem in drugem sistemu, kateri servisi so zagnani v ozadju in podobno... Takole na uč bi rekel pri meni, da ubuntu drži kake 20minut manj kot windowsi (3,5h).

    Problem pa znajo bit driverji za grafično: Privzetni opensource ponavadi nimajo ravno poštiman downclocking (pri meni se na low nastavijo frekvence še enrkat višje kot pri uradnih driverjih), medtem ko pri Proprietary (uradni) jaz naštimam na low in stvar deluje mnogo tišje in dlje - baterija).

    Ali pa cpu management ne deluje pravilno ala vrača procesor v napačna stanja.

    Ali pa sosed krade elektriko iz tvojega kompa.

    Ali pa rajši ostani na winsih in ne spamaj za vsako malenkost.

    Ali pa kupi maca in boš brez problemov z velikim egom.

    Ali pa se mi ne da več...
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Za baterijo ne potrebuješ nobenega gonilnika.

    Gonilnik potrebuješ za strojno opremo (recimo za grafično kartico, da zniža frekvenco, ko ni obremenjena). Ti gonilniki so močno odvisni od tvoje strojne opreme.

    Verjetno si bral o intelovih čipovjih. Mislim, da je zadeva popravljena v jedru 3.2, ki bo v 12.04. Če želiš, si lahko naložiš to jedro ali pa med zagonske parametre dodaj pcie_aspm=force.

    P.s. Načeloma tukaj nismo razvijalci zato odgovorov na taka vprašanja ne vemo. Če te take stvari zanimajo, je mogoče dober vir phoronix ali pa LKML.org.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.