Microsoft želi omejiti svobodno izbiro operacijskega sistema

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
UEFI je specifikacija, ki definira programski vmesnik med operacijskim sistemom in strojno opremo. Šlo naj bi za varnejši nadomestek starega vmesnika, BIOS, ki ga imajo trenutno vsi IBM-PC združljivi računalniki. Največja težava BIOS-a je občutljivost na škodljivo programsko opremo, ki namesti lasten zaganjalnik in lahko tako povsem prevzame nadzor nad računalnikom. UEFI pa ponuja varni zaganjalni način, ki naj bi to težavo odpravil.

Zahteve za pridobitev potrdila strojne opreme združljive z Windows vsebujejo na strani 116 varni zaganjalni način "po meri". Uporabnik, ki ima dostop do strojne opreme lahko doda podpise za alternativne operacijske sisteme v podatkovno zbirko podpisov sistema. To omogoča tudi zagon operacijskih sistemov, ki jih proizvajalec ni dodal v zbirko. Pri ARM sistemih pa naj bi ta način po meri prepovedan. To pomeni, da ne bo mogoče dodati in zagnati sistemov, ki jih ni dodal proizvajalec:
Nor will users have the choice to simply disable secure boot, as they will on non-ARM systems: "Disabling Secure [Boot] MUST NOT be possible on ARM systems.
To pomeni, da naprave, ki že vključujejo Windows 8, ne bodo poganjale nič drugega kot le Windows 8, razen, če bi se odkrila varnostna luknja, ki bi to omejitev odpravila.

Zadeva ni tako nedolžna, saj arhitekture ARM ne uporabljajo zgolj pametni telefoni, temveč tudi tablični računalniki, ultrabook prenosniki in podobno.

Vir: Softwarefreedom.org
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.