Prenos diska z nameščenim Ubuntujem

Morda sem se malo nerodno izrazil v naslovu teme. Problem je sledeč: disk na katerem je nameščen Ubuntu sem prestavil v drug računalnik. Na prvi pogled je vse deluje super (kar me je kar malo presenetilo) vendar iz zvočne ni zvoka. Sistem kartico zazna, kartica deluje vendar zvoka od nikoder. Zdaj me pa zanima ali se da kaj storiti glede tega ali je vseeno boljše, da na novo naložim sistem morda tudi zaradi kakšnih drugih nevšečnosti, ki bi se še lahko pojavile.

Komentarji

  • Pa si prepričan da ni na Mute? :)
    zaženi 'alsamixer' v terminalu ter povečaj glasnost
    premikaš se s puščicami prav tako glasnost spreminjaš s puščicami
  • Zanimivo, res je bilo na mute čepravje grafičnem vmesniku kazalo da je glasnost do konca. Bo v prihodnje potrebno malo več terminal uporabljat :) Kaj pa na splošno ta prenos diska v drug računalnik? Se lahko kje pojavijo težave? Hvala!
  • S prenosom diska - ne.
    Lahk se pa pojavijo težave če imaš operacijski sistem gor...
    ker enkrat ko zaženeš Ubuntu na napravi kjer nimaš enake grafične, procesorja (32<->64bitni) etc... bi se znala pojavit kakšna težava ja

    me kar malo preseneča da imaš težave samo z zvokom :)
  • Tudi jaz se čudim da sploh deluje zadeva. Še ena prednost Linuxa :) Bom za vsak slučaj ponovno namestil sistem. Hvala za pomoč!
  • Načeloma ni problema s prenosom, razen v primerih, ko je več diskov in več sistemov, potem treba na novo nastavit grub ali pa v primeru, da je v novem računalniku grafična kartica drugega proizvajalca, npr. prej ATi, potem Nvidia.
  • No no...ni treba zdej 'za vsak slučaj' reinstall delat...sej nismo na windowsih madona.. če dela pol pusti da dela :D
  • rock_n_rok je dejal/-a:
    Tudi jaz se čudim da sploh deluje zadeva. Še ena prednost Linuxa :) Bom za vsak slučaj ponovno namestil sistem. Hvala za pomoč!

    Zadeva deluje, ker kernel ob bootu (za razliko od windows) preveri celoten hardware in če je kajpotrebno dodatno instalira.

    kot že omenjeno v dolocenih primerih to ni dovolj, predvsem, če se v novem sistemu uporablja druga grafična kartica, ki uporablja svoje gonilnike. To se da rešit tako da se pred premikom diska odstranijo takšni gonilniki.

    lahko se Linux tudi npr na USB instalira in imaš potem mini "premični računalnik"....
  • mat3j je dejal/-a:
    Načeloma ni problema s prenosom, razen v primerih, ko je več diskov in več sistemov, potem treba na novo nastavit grub ali pa v primeru, da je v novem računalniku grafična kartica drugega proizvajalca, npr. prej ATi, potem Nvidia.
    Saj gonilnike prej odstraniš ali pa zakomentiraš vrstice v Xorg.conf. Problem bi bil recimo, če 64-bitni sistem preneseš na procesor, ki tega ne podpira.
  • @R33D3M33R: Recimo :P Ubuntu bi lahko to imel narejeno bolj uporabniku prijazno :)
  • Ja, se mi zdi, da je to bilo že v Ubuntu Brainstorm enkrat. Ne vem pa če se že kaj dela na tem.
  • gregor3000 je dejal/-a:
    [quote=rock_n_rok]Tudi jaz se čudim da sploh deluje zadeva. Še ena prednost Linuxa :) Bom za vsak slučaj ponovno namestil sistem. Hvala za pomoč!

    Zadeva deluje, ker kernel ob bootu (za razliko od windows) preveri celoten hardware in če je kajpotrebno dodatno instalira.

    kot že omenjeno v dolocenih primerih to ni dovolj, predvsem, če se v novem sistemu uporablja druga grafična kartica, ki uporablja svoje gonilnike. To se da rešit tako da se pred premikom diska odstranijo takšni gonilniki.

    lahko se Linux tudi npr na USB instalira in imaš potem mini "premični računalnik"....[/quote]

    Lahko poveš kaj več na to temo. Morda pripneš kakšen link?
  • Na katero temo? to da linux preveri in naloži gonilike? To lahko sam vidiš, mislim da če pritisneš tipko Esc ko se sistem nalaga (boot splash) boš lahko videl kaj vse se nalaga oz. kateli moduli.

    če pa misliš glede USB, rabiš 8GB USB ključ in linux pač tja gor namestiš (enako kot bi ga na trdi disk). Med namestitvijo moraš grub bootloader dati na USB.

    lažja varianta je, če narediš persistent Live USB (to lahko naredi unetbootin, ali v windowsih ima lep vmesnik LiLi). "Persistent" je LiveUSB, kjer se shranijo uporabnikove nastavitve in nekateri porgrami. Vendar je velikost omejena.

    mimogrede tudi t.i. live media (liveUSB ali liveCD) preveri konfiguracijo računalnika ob bootu in naloži potrebne gonilnike ;-)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.