Intel 945 GM grafične ( gonilnik )

Pozdravljeni ! Malo brskam po netu in mi ni ravno jasno kako bi namestil gonilnik za omenjeno grafično kartico. Bolj se gre zaradi iger katere so mi pri Win... delale dokaj normalno pri ubuntu 11.10 pa ne ravno tudi ,če imam vse nastavljeno na low. In tudi čudne se mi zdi da pod dodatnimi gonilniki in strojno opremo ni zaslediti grafične kartice oziroma ni ne duha ne sluha o njej . Rad bi inštaliral ,da bi imel Intel 945 gma ( čeprav je bolj tako,tako tale grafična :( .. ). Torej zanima me kako bi to uredil oziroma inštaliral !!!

Hvala za morebitne odgovore :D

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Gonilniki za Intel 945 GMA (in veliko večino drugih Intelovih grafičnih kartic) so odprtokodni, zato so že privzeto nameščeni v Ubuntuju.

    Torej ti ni treba nameščat nič, saj imaš gonilnike že nameščene.

    Novejše gonilnike lahko dobiš tako, da posodobiš pakete x.org, mesa in jedro ali pa nadgradiš na Ubuntu 12.04 Beta 1, ki izide čez dobra 2 tedna.
  • Hvala ... Zanima me pa kako posodobiš x.org in ostalo ? Prosim za navodilo. Pa še nekaj novega se bom naučil hehe :D
  • Samo eno opozorilo.. čisto možno je da ti novejši x.org paketi vplivajo na stabilnost sistema (beri: lahko pokvarijo celoten sistem :))

    Katere igre pa ti delajo slabše na Ubuntuju ?
  • Najpametneje je namestiti 12.04 beta. Vse ostalo je loterija, še posebej, če ti je konzola tuja.
  • Ok hvala... bom počakal na novejšo različico :D
    Nazadnje sem inštaliral Half live 2 pa je katastrofa .... 1 dela ok ... čeprav kot sem bral bi morala tudi 2....
    Se bo pa sine malo več učil hehehe :D .... jaz za sebe ne bom komentiral :)
  • Emm.. ne vem zakaj pričakuješ da bodo igre ki so narejene za Windows delovale tudi na Ubuntuju in to prek WINE-a ..tega se ne pričakuje :) Sinu raje pokaži openareno pa Enemy Territory in druge igre :)
  • Half life 2 bi moral v wine delovati OK (platinum rating). samo ne vem pa če s to strojno opremo. ta intel je samo čip če se ne motim, in ne kartica (ki bi imela svoj RAM etc.)

    lahko poskusiš s Play on linux (wine s prednastavitvami). izklopiti bo potrebno tudi vsakršno drugo grafično pospeševanje (npr Unity ali kakšni posebni grafični efekti). XP namreč nima kompozitnih oken (ali kako se to reče po slovensko-compositing)

    sicer je potrebno pri namestitvi upoštevati dodatna navodila npr.: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=2890

    Mogoče pa uspe...
  • MATJA_KAE_92 Pisec novic
    uredil/-a 14. February, 2012
    Lahko poskusiš z virom :
    "xorg crack pushers"

    Po nadgradnji s tega vira bo:

    a/ Tvoja grafična strojna oprema pokazala vse, kar zmore :lol:

    b/ Tvoj sistem sesut kot kanta :(


    Moja kristalna krogla daje bistveno prednost odgovoru pod b/. :/
  • @daddy1: če imaš prenosnik, potem ne moreš narediti kaj pametnega, če imaš pa stacionarni računalnik pa zberi 40 ali 50€ in kupi kako poceni nVidia grafično. Bo svetlobna leta boljša kot pa ta integrirana jajca.
  • Hvala za nasvete. Imam prenosnik .... no ko bo kriza mimo imam namen kupiti kaj bolj primernega ... seveda bom gledal ,da grafična ne bo integrirana, pa dell mora biti :) ... Kot sem dejal bom počakal na novejšo verzijo ubunta in pustil ,da prenosnik še malo dela in nič posodabljanja x.org :D ...
  • po novem imajo prenosniki 2 grafični. pogosto je ena (šibkejša) vgrajena v procesor in druga močnejša. ko delamo npr v office ipd. dela šibkejša, če zaženeš igre pa močnejša. to so t.i. "Hybrid graphics". Prednost tega je da baterija na prenosniku dolgo traja, saj močnejši čip miruje ko ga ne rabiš in ne porablja energije.

    Nvidia ima podporo samo za Windows (Optimus tehnologija). Delno se da naredit da stvar dela v linuxu, amapk so to bolj hacki in ne dela povse AMD pa je ravno dodal podporo tudi za linux.

    sicer pa so zdajšnje "integrirane" grafične kar močne tudi intelove so precej boljše kot te iz prvih serij.

    X bo tako ali tako verjetno počasi zamenjal Wayland. Mislim da so prve demo distribucije že zunaj.

    Za linux so primerni tudi HP, ki jih pri nas prodajajo tudi s prednaloženim SUSE Linux.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Kar se tiče grafičnih kartic se trend pomika v smer grafične kartice in procesorja na enem čipu (tako imenovani APU).

    Taka predstavnika sta na primer AMD E-450 in intelov sandy bridge. Te integrirane grafične kartice so nekajkrat hitrejše od prejšnjih integriranih.

    Sam bi počakal na izid naslednje generacije intelovih procesorjev, ki bodo imeli integrirano grafično kartico še ~ 2x hitrejši od obstoječih (predviden izid je april 2012). Prednost je predvsem takojšna odprtokodna podpora z gonilniki, ki pri AMD-ju zamuja ponavadi do 1 leta za izidom grafične kartice (sicer imaš na voljo Catalyst, ki pa je ponavadi nekaj mesecev po izidu še malo "beta".
  • Pri APU-jih, je grafični del v AMD Llano svetlobna leta pred Intelom po zmogljivosti, je pa res, da je procesor slabši. Naslednik (AMD Trinity) pa naj bi bil še zmogljivejši, a hkrati varčnejši. Za igranje iger na prenosniku torej sploh ni dvoma kaj izbrati: enega izmed AMD-jevih APU-jev, za ostala opravila je pa boljši Intel.
  • daddy1 Član
    uredil/-a 14. February, 2012
    No upam ,da bom prišel do tega ..... http://www.fmcstore.si/prenosnik-dell-inspiron-n7110-crn-i7-22ghz-6gb-750gb-gt525m-win7-6577/dp
    Mislim ,da je kar ok in tudi grafična se mi zdi ,da ni ravno slaba :D
    Ne bo samo za wolfenstein in half life ;)
  • lepo, lepo.

    Nič sicer ne piše če je ima Nvidia Optimus tehnologijo, tako da je težko reči, če bo Linux delal dobro gor. definitivno pa dela s priloženim OS (win7).

    Ima pa i7 CPU, ki lahko da ima v sebi Intel® HD Graphics 3000... :)
  • Kaj pa menite za grafično ?
    Nvidia® GeForce™ GT525M 2GB Graphics ali Intel® HD™ GMA3000 Graphics
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Odvisno je kako zahtevne 3D igre bi rad poganjal.

    Nvidia je vsekakor precej hitrejša, vendar pa tudi porabi kar nekaj energije, tako da se ti bo prenosnik bolj grel / baterija bo držala manj časa.

    Jaz osebno igram večinoma razne manj zahtevne igre in kakšne stare igre kot so Age of Empires, Red Alert 2, Starcraft in bi mi že šibkejša Intelova kartica zadostovala .

    Če bi rad igral novejše igre (ali pogosto izvajaš kako 3d izrisovanje), potem se splača kupiti Nvidio. Če ne, potem je ne potrebuješ. Za pospeševanje videa je tudi Intelova dovolj dobra (kar nakazuje oznaka HD).
  • Bolj kot same zmogljivosti grafične ti priporočam da malo poiščeš kako se ta grafična (predvsem gonilniki) obnese v navezavi z linux/ubuntu OS
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.