Katero linux distribucijo izbrati

Pozdravljeni!

Zanima me, katero linux distribucijo izbrati pri starejšem Sobnem računalniku 512 RAM, 40GB disk, pri katerem je poglavitna in osnovna naloga zgolj brskanja po internetu in predvajanja video vsebine z interneta, youtube...
Kaj mi svetujete? A je to ubuntu, kbuntu...
Mogoče obstaja kakšna distribucija namenjena zgolj in samo brskanju po spletu?

Sam sem mnenja da bi instaliral kubuntu server in nato naložil zgolj osnovne programe....
Kaj mislite?

L.p.
«1

Komentarji

  • lubuntu
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Tako kot je rekel dumr666, lubuntu, če bi rad kaj na osnovi Ubuntuja, če ti je pa vseeno lahko pogledaš še kakšen
    Puppy Linux.
  • xubuntu bo še tudi ok, čeprav bo lubuntu porabil precej manj RAM.

    ali kak webconverger (čeprav mislim da ta ni zastonj)

    ali pa pepermint linux (na osnovi linux mint in lubuntu), ki je namenjen računalništvu v oblaku (oz brskanju po spletu).
  • hugo Član
    uredil/-a 14. November, 2013
    Pozdravljeni, mene pa zanima katero distribucijo linuxs priporočate za študenta informatike. Premišlujem o linux Mint, ubuntu 13.10, gnome3, ZORIN OS pač študenti kaj se vam zdi najbolje samo rad bi povadril da nisem vajen dela v konzoli. Operacijski sistem bo tekel v zmoglivem namiznem računalniku srednjega cenovenga razreda.
  • Osnova vseh je debian (to prinese orodja za nameščanje, vir paketov) -> ubuntu (prinese zagonski sistem, optimiziran kernel itd) -> zorin, mint, elementary ( spremenjen DM (drugačen namizni vmesnik) glede na ubuntu).

    Torej pri vseh boš uporabljal ubuntu osnovo. razlika je samo v DM, kar pa je bolj odvisno od tvojega načina dela in okusa.
  • Dobro, hvala za nasvet, mam par dvdju in bom malo testiral kaj mi bo bolj ugajalo. :D Zanima me samo še kakšna je razlika med plačlivimi ter brezplačnimi linux operacijskimi sitemi.
  • Tisi ki je plačljiv je nateg, plačljiva je kvečjemu podpora, ki pa je na tem forumu zastonj. :)
  • Probaj uporabiti USB instalacijo.....prišparaš keš za DVDje in naravo za še en kup smeti :)
  • Aha, dobro sem malo pač razmišlal če bi si kakšno plačlivo verzijo naložil samo če so brezvezne potem nebom :D.
    Glede DVDju pa no ja, sem kupil pred časom en paket DVDju ko sem potreboval samo enega pa jih sedaj tu koristim er jih pa nebom vrgel v smeti tudi narave nebom onesnaževal. Glede usb, verzije pa nimam trenutno pri roki usbja ker sem ga posodil prijatelju :D
  • Da se še malo jaz javim :). Uspešno sem namesil ubuntu13. 10 in vse deluje kakor more pri linux mint pa mi ni zaznalo usb.wifi adapterja pri ububuntuju pa takoj in se mi zdj da je uporabniku najbol prijazna linux distribucija od vseh ;)
  • V bistvu to niti ni res :). Problem je v tem, da se ima izdaja Minta zamik glede na Ubuntu. Posledično si imel najbrž nameščeno različico 15, ki temelji na starejšem Ubuntuju 13.04, ta pa najbrž tudi nima podpore za ta adapter.
  • gonilniki so pri linuxu v kernelu (jedru). novejši OS ima novejše jedro in torej tudi novejše gonilnike. lahko se namesti tudi samo novejše jedro.
  • Hm možno, in sem tudi opazil da mint ni prevden v slovenscino tudi zaradi tega mi ubuntu bol ugaja
  • Hm.. to je pa čudno ker če pogledaš na stran https://translations.launchpad.net/linuxmint boš vidu da je preveden :)
  • Čisto mogoče da sem kaj spregledal, amapk sem z ubuntu 13.10 čisto fajn zadovoljen da nebi ničesar drugega sedaj nameščal :D
  • Da ne odpiram nove teme,

    imam skoraj 8 let starega iMaca, ki ima pa probleme s segrevanjem procesorja na grafični. V OSX SL to rešujem z appom, ki navije vrtljaje trem ventilatorjem (šumi, ampak me ne moti) in je delo z njim normalno. uporabljam ga zgolj za surfanje in kakšne MS Office related zadeve. Pa poslušanje muzike. Anyway. Nanj bi sedaj rad naložil en Linux. Poizkusil sem že z Ubuntiujem 13.10 in Mintom 16, pa imam probleme z wifi povezavo in močni pregrevanjem. Temperaturo GPU diode mi navije čez 50 stopinj, pri 40 stopinjah pa mi ga grafična že biksa z raznimi črtami in skakanjem slike. Kar pomeni, da je po slabi uri uporabi Linuxa, delo na njem nemogoče.

    Dolg uvod, sedaj bistvo, kater distro bi bil najprimernejši zame. Je fora, da naložim starejše verzije - OSX Sl je že kar nekaj let star in ga ne 'serje'. Skratka, iščem distro, ki bi mi čim mamnj obremenjeval grafično in procesor.

    hvala hvala

    ps,. sem čisti začetnik, zato kakšne harcore zadeve ne pridejo v poštev :-/
  • Če ti se pregreva pomeni da gonilnik grafične ne opravlja svojega dela :) Si namestil lastniški gonilnik ?

    "Lightweight" distribuciji sta recimo Xubuntu pa Lubuntu
  • hmm, nisem. Problem mi namreč dela wifi povezava. Ne morem in ne morem ga povezati z netom. Nimam pa kabla :-/
  • Katero wifi kartico pa imaš?
    lshw -c network
    bi ti moralo izpisati katero kartico imaš če ne veš...
    No.. to lahko odgovoriš v svojo temo ki si jo odpru za iMac.. tale je o distribucijah :)
  • Sem naložil Lubuntu in moram reči, da se močno pozna na brzini in segrevanju.

    Mislim, da bom zaenkrat ostal na tem distru, ker mi zaenkrat čisto zadostuje. Dela hitro, tiste zadeve, ki jih pa rabim, pa tudi delajo BP. Vsekakor pa se poigram še z driverjem za grafično. Z netom sem poveza kar prek kabla :-/

    tnx še 1x
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.