Ubuntu 13.10 je tu!

CrazyLemon Skrbnik
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Pol leta je minilo in nova Ubuntu različica je tu. Tokrat gre za t.i. Saucy Salamander oziroma Ubuntu 13.10. Večjih novosti pri namizni različici ni (čeprav so jih obljubljali), je pa nekaj lepotnih.

Ker t.i. pametni viri (ang. Smart scopes) niso bili nared za 13.04, so jih predstavili z različico 13.10. Obljubljali so jih 100, ampak te obljube niso izpolnili. Jih je pa kar nekaj (mogoče tudi preveč).

Kaj sploh so pametni viri?

Pametni viri so del leč (ang. Lens). Omogočajo nam iskanje po spletnih virih neposredno iz Pregledne plošče. Torej pritisnemo tipko SUPER (tipka z oknom) in vpišemo naš iskani niz in se nam s pomočjo pametnih virov izpišejo rezultati vse od Amazona do SoundClouda.

PreglednaPlosca - Pametni viri

S pomočjo filtriranja kategorij lahko prilagodimo po katerih virih se bo iskalo.

Pa brez skrbi - iskanje po spletu se zlahka izključi v Sistemskih nastavitvah -> Varnost in Zasebnost ter v zavihku Iskanje izključimo iskanje.

Velika novost je pomanjkanje na veliko opevanih bratov Mira ter XMira. XMir (zasilni način, če gonilniki ne podpirajo Mira) naj ne bi bil dovolj stabilen in ju zato ne bodo vključili v to izdajo.

Druge novosti so:

  • izboljšan izgled programov GNOME (slika spodaj - program Datoteke/Nautilus )

  • GNOME 3.8

  • aplet za tipkovnico

  • LibreOffice 4.1.1

  • Firefox ter Thunderbird 24.0

  • GIMP 2.8.6

  • jedro Linux 3.11.0

Nautilus - 1310

Še nekaj novosti iz drugih izdaj.

Strežniška različica 13.10 bo podpirala zadnjo različico OpenStack-a (Havana) s pomočjo katerega boste lahko sami ustvarjali svoje oblake.

Ubuntu Touch bo tudi na voljo danes! Več v drugi novici.

Priporočamo vam, da prejmete želeni Ubuntu prek povezave torrent, ker bodo hitrosti višje kot za neposredni prejem slike ISO.

Še povezave kjer lahko prejmete Ubuntu 13.10 - lahko se odpravite na Povezave ali preprosto kliknete na katero od spodnjih povezav:

Ubuntu

Kubuntu

Lubuntu

Xubuntu

Ubuntu GNOME

Novice o Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu ter Ubuntu GNOME različici lahko pričakujete v naslednjih dneh.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.