[Archlinux] Enostavnejša namestitev s pomočjo AUI skript

Archlinux je vselej visoko na seznamu najbolj priljubljenih Linux distribucij. Manj pa so nad njo navdušeni začetniki, saj se le redkim uspe uspešno prebiti skozi celoten namestitveni proces.

Zato bi danes rad predstavil alternativni način namestitve v obliki skript AUI (Archlinux Ultimate Install).

Namestitveni medij ostane enak, kot pri običajni namestitvi Archlinux-a. Obvezno pa potrebujemo povezljivost v svet, saj je potrebno prenesti ustrezna skripte z GIT-a.
Kdor rajši pogleda video, prilagajam povezavo do posnetka na Youtube, kjer je predstavljen celoten proces namestitve znotraj okolja VirtualBox:
http://www.youtube.com/watch?v=TLh44czUea0
Ko prvič bootamo z namestitvenega medija, nas privzeta namestitev kmalu pozdravi z ukazno vrstico. Če še nismo, se logiramo kot uporabnik root, nato pa preverimo ali smo povezani v svet:

ping www.ubuntu.si


Sistem nato nadgradimo na zadnjo verzijo:
pacman -Syu


Za dostop do GIT repozitorija najprej potrebujemo namestiti GIT paket:
pacman -S git


Nato si namestimo ustrezna skripte:
git clone git://github.com/helmuthdu/aui


V prejšnjem koraku smo na sistem namestili 2 skripti:

Archlinux Install Script (ais) - Osnovna inštalacijska skripta, ki vodi skozi nastavitev particij, jezika, ure, root gesla in bootloaderja. Ko se skripta izvede do konca bo na računalniku že nameščen zelo okrnjen ArchLinux .Za večino uporabnikov, predvsem začetnike pa namestitev brez grafičnega vmesnika ne pomeni veliko, zato je priložena še dodatna skripta AUI.

Do nje dostopamo preko ukazov:
cd aui
./ais


Archlinux Ultimate Install (aui) - Napredna skripta nam omogoča dodatno nastavitev repozitorijev, namestitev potrebnih gonilnik za wireless in grafične kartice, namestitev programov, iger, izbiro in namestitev grafičnega vmesnika,...

Do nje dostopamo preko ukazov:
cd aui
./aui


Sledenje korakom skript je zelo enostavno, hkrati pa se na vrhu velikokrat pojavi tudi kratek opis, da se uporabnik laže odloči ali paket potrebuje ali ne.

Ko se AUI skripta konča, bi vas moral pričakati povsem delujoč sistem ArchLinux z vsemu gonilniki in ustreznimi nastavitvami, ki zadovoljijo običajne uporabnike. V primeru težav po namestitvi se najprej obrnite na ArchWiki.

Za več informacij o AIS/AUI skriptah obiščite:
https://github.com/helmuthdu/aui]https://github.com/helmuthdu/aui

Komentarji

  • cool. a ni nek Manjaro ali nekaj takega, i naj bi bil Arch bolj prijazen uporabniku (za namesttev)? sicer ga nisem še poskusil. bom še malo z Ubuntu treniral najprej....
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.