Ubuntu ali Kubuntu

Nameščene imam win xp, pa bi rad prešel na linux. Zanima me, kaj priporočate, ubuntu ali kubuntu? Vsaj za začetek bi imel poleg še obstoječe xp, da to novo zadevo malo naštudiram.
Računalnik bo bolj "pisarniške" vrste, torej brez igric, z oddaljenim dostopom do drugega računalnika, php programiranje, ...

Ker je po vseh teh windows letih prehod malce težak, bi res prosil za kakšen koristen napotek, preden grem na inštalacijo in vse skupaj uničim ... :) ;)

Komentarji

 • kakšen računalnik pa je (sistemske specifikacije)? od tega bo odvisno precej..

  sicer pa po želji. Obe verziji sta ok. lahko se naloži na USB (ali CD) najprej pa se malo preiskusi pred namestitvijo.

  Ubuntu ima Unity in "dock", pa okenske gumbe na levi in tako dalje, Kubutu ima bolj kot ne klasični desktop meni (še posebej če se vklopi "classic menu"...). Pač odvisno kaj se išče.

  Tudi Cinnamon (Mint) in Mate (Mint) nista slaba...

  Če je računalnik z manj kot 1GB rama potem se splača pogledat Xubuntu in Lubuntu. Predvsem Xubuntu...
 • erbi Član
  uredil/-a 28. August, 2014
  Tako je:
  CPU 3GHz, RAM: 4GB, grafična Asus EAH6450, Disk 500Mb, razdeljen na 2 particiji
  Drugače pa tako, kot sem rekel: WIN dosti dobro poznam, linux pa manj kot nič
 • ok razen grafične, kjer še zdaj ne vem kateri čip je gor pa se mi ne da iskat. lahko katerokoli variant.

  poskusiš z USB in kot bootaš iz USB izbereš preizkusi (try it) namesto namestitve. za eno dat gor je dober program Linuxliveusb ali Unetbootin. za več različnih distribucij na enem ključku pa se mi zdi dober Yumi.

  za malo varno poigrat se z linuxom lahko probaš z virtualbox - enostavna navodila: http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox

  samo tu poskusi kak Xubutnu ali Lubuntu in dodeliš vsaj 1 GB rama za system. verjetno ne bo nekaj posebnega samo se lahko proba vse brez kakih posledic.

  pa tole se splača pogledat: https://ubuntu-manual.org/

  meni sta sicer osebno najljubša Kubuntu in Xubuntu variant. Prva ker se mi zdi način dela podoben windows, drugi, ker se da zelo enostavno nastavljat miljon stvari pa še nizko porabo sistemskih sredstev ima. so pa pod kožo tako ali tako vsi bolj kot ne povsem enaki
 • erbi Član
  uredil/-a 29. August, 2014
  Sem poskusil, pa mi nikakor ne uspe namestiti virtualbox-a. Opozorilo se prikaže vsaj 10x, potem sem pa obupal.

  image
 • gregor3000 Član
  uredil/-a 29. August, 2014
  "vseeno nadaljuj" pa bo šlo... :P

  nadaljevanje namestitve lahko povzroči, da uporabniki probajo še kaj drugega kot samo windows ... oh no!
 • Okence se pojavi, ker gonilnik, ki ga želi namestiti Virtualbox, ni podpisan (WHQL). Ta podpis pravzaprav nima velike veljave, saj sem videl kopico WHQL gonilnikov, ki so sesuvali sistem in povzročali bluescreene. Izberi "Vseeno nadaljuj" brez slabe vesti.
 • Tole me še zanima. Namestil bom Kubuntu poleg XP. XP-ji so 32 bitni. Naj namestim 32 ali 64 Kubuntu?
 • Če imaš 64-bitni procesor, namesti 64-bitni sistem. Identifikacijo ti bo olajšal http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
 • +1 definitvno ce je CPU 64 bit namesti 64 bitni.

  se 4 GB rama imas in ce bo sistem 64bit se bo vsaj malo poznalo. ce bo 64 bit ne pozabit namestit 32 bitne knjiznice da lahko poganjas 32 bitne aplikacije (recimo kaj v 32 bit wine...).

  win XP pa ima PAE za 4 GB rama samo rezervira 1 Gb za sistem tako da v resnici lahko samo 3GB uporabljas ali nekaj takega.

  tudi linux 32 bit ima PAE podporo do 32 GB se mi zdi. samo po mojem se ne splaca 32 btinega gor devat razen ce je premalo rama na racunalniku ali ce ni 32 bitni procesor.

  aja ce hoces 64 bit pognati v virtualboxu je treba v BIOS vklopit podporo za tako virtualizacijo. AMD-V ali nekaj takega na AMD in pa mislim da VT-X ali nekaj takega na intelovih. ce pa tega nimajo BIOS ali CPU potem pa se lahko samo 32bit poganja v virtualboxu
 • gregor3000 Član
  uredil/-a 1. September, 2014
  mimogrede - včeraj sem nadgradil virtualbox na zadnjo verzijo (host = windowsXP), ker naj bi bile nekatere težave za en server odpravljene. no pa sem naletel na oviro pri zagonu. in potem našel tole: https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=6&t=62615&sid=9f61e644aa2c501a9e315d1492a21610

  ne vem sicer kako je to lahko prešlo v stabilno verzijo če se praktično nikomur ne namesti (razen če nima prav nobenih niti Microsoft antivirusnih porgramov). to pa mislim da danes ni več nihče, saj so pogosto vsaj "MS Essentials" prednameščeni. :rolleyes:

  aja potem sem poskusil testno in je javilo virus (trojanec) WTF?!. ok pa sem ga spustil skozi (ker verjetno ni) in nato ni bilo nikjer virtualbox extensions na voljo. no sem namestil kar tiste iz verzije 4.3.14 in kot kaže delajo.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.