Ubuntu praznuje prvo okroglo obletnico

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
20. oktobra leta 2004 je izšla prva različica distribucije Ubuntu. Že takrat je nosila tako poimenovanje leto.mesec (torej 4.10) kot tudi kodno ime Warty Warthog oz. poslovenjeno: bradavičasta svinja bradavičarka.

Takrat je bila ideja Marka Shuttlewortha, da bi s pomočjo skupine razvijalcev Debiana ustvaril razvejitev, ki bi temeljila na nestabilni veji Debiana (Unstable). Ta razvejitev naj bi doživljala redne izdaje, stremela k visoki kakovosti, morebitni popravki pa bi se pošiljali nazaj v Debian. Dodatno naj bi namestitveni medij vseboval le prosto programsko opremo.

Ubuntu 4.10 je med drugim vseboval jedro 2.6.8, GNOME 2.8, Firefox 0.9, Evolution 2.0 in OpenOffice.org 1.1.2, Mark pa je v svoji najavi obljubljal hitro in enostavno namestitev, kakovosten izbor privzetih programov ter 18 mesečno podporo.

Ob deseti obletnici je Mark tudi objavil razvojno ime za 15.04, ki pa bo Vivid Vervet. Več si lahko preberete na njegovi objavi.

Ubuntu je skupaj z derivati v teh desetih letih postal ena izmed najbolj priljubljenih distribucij in razvijalcem lahko le čestitamo za njihovo trdo delo!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.