Pretvorba .tar.gz oz. tar.bz2 v .deb

Guglanje mi je navrglo tole:
http://askubuntu.com/questions/472538/can-i-make-a-package-deb-from-tar-gz-or-tar-bz2
in
https://help.ubuntu.com/community/CheckInstall.

So navodila v redu oz. bi kaj dodali? Je pred namestitvijo Checkinstalla potrebno napraviti še kaj drugega, npr. kaj v zvezi s pravicami?
Iskanja sem se lotil, ker imajo mnoge strani prenos za Linux v arhivski verziji. Za začetnika v Linuxu, kot sem sam, je to ne-bodi-ga-treba.
.deb je pa to, kar je v Windows okolju .exe.

Aja, btw, v Ubuntuju nisem zdržal (horrible user experience!), zato sem šel nazaj na Mint.


P.s.: Poznate kakšno Linux stran, kakršna je www.filehippo.com, na kateri so kar-se-da najnovejše verzije (popularnega) programja?

Hvala. :)

Komentarji

  • Kolikor se spomnim za checkinstall ne rabiš nič posebnega. Sudo naredi vse, kar rabiš. Najlepše pri vsem pa je, da vedno lahko odstraniš, kar si namestil.
    Btw, ubuntu user experience je super v navezavi z miško z več gumbi. (preklalpljanje med namizji, programi). Alt tipka za menijske vnose, skupni meni. Ko se navadiš, ne zamenjaš.
  • Checkinstal sem moral namestiti v Synapticsu. Potlej sem lahko izvedel ukaze.
  • slitkx;6242" je dejal/-a:
    Aja, btw, v Ubuntuju nisem zdržal (horrible user experience!), zato sem šel nazaj na Mint.
    Mint ima nekaj manjših programov dodanih, no pa Cinnamon vmesnik za Gnome. Sicer je pa to Ubuntu.

    P.s.: Poznate kakšno Linux stran, kakršna je www.filehippo.com, na kateri so kar-se-da najnovejše verzije (popularnega) programja?
    Launchpad in številni PPA, ki so tam na voljo...

    samo ni vse zlatko kar se sveti.

  • gregor3000;42441" je dejal/-a:

    Launchpad in številni PPA, ki so tam na voljo...

    samo ni vse zlatko kar se sveti.
    Obrazložitev?
  • Launchpad gosti Personal Package Archive, kjer posamezniki ali organizacije/projekti zapakirajo svoje najnovejše verzije za enostavno namestitev na Ubutnu (po navadi LTS verzije). Preko PPA imamo tako lahko zadnjo verzijo' software na LTS verziji Ubuntu. seveda pri PPA ne gre pretiravati, ampak včasih je kak PPA nujen. Dober primer je nedavna zgodba z ownCloudom, kjer ima originalna verzija v Ubuntu Universe skladišču varnostne luknje in ni zakrpana, medtem ko ima PPA zadnjo verzijo programa in je ok.

    pa hotel sem napisat "zlato" ne "zlatko". LOL.

    v glavnem doda se PPA v programska skladišča, naredi update in nova verzija se pojavi v software centru. od tu je do namestitve samo še klik.
  • No to z dodajanjem PPA sem že storil za Firefox. Kakšna je pa reverzna oblika, da mi v software centru ne bi več kazalo zadnje beta verzije? (Firefox in Thunderbird sta izjemi, zanju ne nameščam bet.)
  • hmm to pa ne vem točno. ampak najprej odstranit program, počistit kar je ostalo v kakih cache in potem odstranit PPA in ponovno narediti update skladišč. to bi moralo biti to.

    hmm samo ne vem točno a se potem pokažeta obe verziji v software centru ali samo zadnja, ko se doda PPA... zdajle sem v službi na windows pa ne morem probat.

    sicer pa največji problem so PPA, ki naredijo delni upgrade celotnega sistema. včasih je ok drugič pa se ti lahko marsikaj se pokvari.

    meni so najbollj všeč taki rat.gz. ki imajo vse kar potrebuješ v mapi. in se potem samo razpakira, določi zagonska datoteka in se požene (primer je supertuxkart). ok sicer se ne posodblja samodejno ampak vsaj deluje nov program na starješem sistemu. ala windows.
  • R33D3M33R Član
    uredil/-a 24. November, 2014
    slitkx;42444" je dejal/-a:
    No to z dodajanjem PPA sem že storil za Firefox. Kakšna je pa reverzna oblika, da mi v software centru ne bi več kazalo zadnje beta verzije? (Firefox in Thunderbird sta izjemi, zanju ne nameščam bet.)
    http://manpages.ubuntu.com/manpages/utopic/man1/ppa-purge.1.html

    sudo apt-get install ppa-purge
  • S sezna repozitorijev sem odstranil ppa:mozillateam/firefox-next.
  • Nekaj mi ne gre v račun.

    Npr. Firefox iz upravljalnika programov se privzeto namesti v /opt/firefox/.
    Če pa ga prenesem z uradne strani, arhiv pretvorim v .deb, se pa namesti v /usr/bin/. Why so?

    Sem za foro z upravljalnika programov namestil Thunderbird. Torej po uradni poti.
    Med bližnjicami v grupi Internet ga ni bilo, niti v kaki drugi grupi bližnjic. Ga je pa našlo v 'Application Finderju'.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.