Unreal Engine 4 je postal brezplačen

Pri Epic Megagames so lani marca razkrili četrto generacijo izjemno priljubljenega pogona za igre imenovanega Unreal Engine. Pogon je zasnovan za Microsoftov DirectX 10-12 in za pripadnike odprtega tabora bolj zanimiva OpenGL ter JavaScript/WebGL (oglejte si zanimiv demo za brskalnik). Delovanje na več platformah seveda daje upanje, da bomo v prihodnosti videli še več očesu prijaznih iger za Linux.

V začetku marca so se pri Epicu odločili, da bo ta noro zmogljiv pogon odslej brezplačen za uporabo v katerikoli namen. Razvijalci dobijo vsa orodja, zmožnosti, izvorno kodo, že nekatere zaključene projekte, vzorčno vsebino, posodobitve in popravke.

Seveda mora nekje tičati komercialni zajec, in sicer mu na čelu piše, da želijo 5 % od prodaje po prvih zasluženih 3000 dolarjih na predmet prodaje na četrtletje. To je za ljubiteljske izdelovalce iger in razne indie ekipe vsekakor boljši poslovni model kot prejšnji, v katerem je bilo za uporabo potrebno plačati 19 dolarjev na mesec in odškrniti 5 % zaslužka za vsak komercialni produkt pa najsi je bila prodaja uspešna ali ne.

Izvorno kodo pogona lahko dobite na uradni strani, kjer boste našli tudi Wiki s primeri, pomočjo, videi in še marsičem drugim.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.