ssd disk

s-max Član
uredil/-a 25. June, 2015 v Težave s strojno opremo
Pozdravljeni,

imel bi eno kratko vprašanje in sicer razmišljam o novem disku in sicer ssd, kateri bi bil primarni in na njem bi bil nameščen Ubuntu... sedaj imam disk na katerem je nameščen W7 in Ubuntu.. torej dual boot a od kar sem namestil(oktober/2014) Ubuntu sem zagnal windows samo 1x.... Po namestitvi ssd diska, bi ta stari disk bil uporaben bolj za "skladišče", ko bi ga počistil nepotrebnih stvari, ki so sedaj na njem.
Zanimajo me vaša mnenja in tudi predlogov bom vesel, o mojem namenu in ali bi moral biti na kaj posebaj pozoren preden se podam v ta moj podvig.

Lp

Komentarji

  • CrazyLemon Skrbnik
    uredil/-a 28. June, 2015
    Na kaj moraš bit pozoren? A boš premaknil obstoječi Ubuntu na SSD ali boš na novo namestil Ubuntu? Če boš premikal moraš bit previden na kar nekaj UUIDov.. boš moral spremenit v fstabu uuid pa v grubu tudi. Če boš na novo namestil pa itak ni panike. Namestiš tako kot vedno in to je to :)
  • Ja na novo bom namestil. Računam na kapaciteto 250G a je potrebno glede rasporeditve diska kaj posebaj računati koliko čemu dodeliti(swap, ... )? To particijo, ki jo imam sedaj na disku narejeno za linux bom potem tudi 'videl' tako kot sedaj recimo vidim ostale particije in diske(ntfs formata)?
    Najbolje bi bilo verjetno namestiti Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet)
    Hvala.

    Lp
  • Jah swap je potrebno met če boš uporabljal hibernacijo/stanje pripravljenosti. Ampak tudi če ga ne določiš sistem sam naredi swap particijo. ( i think :)). Ta particija bo vidna ja.. oziroma verjetno boš tisti disk formatiral tako da boš moral dodat še vnos v fstab da se mounta ob zagonu.

    In ne strinjam se s tem da bi bio najbolje namestiti 15.04 - ker čez 7 mesecev le ta ne bo več prejemal varnostnih popravkov. Jaz bi na tvojem mestu dal 14.04 ker je LTS.
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    Jah swap je potrebno met če boš uporabljal hibernacijo/stanje pripravljenosti. Ampak tudi če ga ne določiš sistem sam naredi swap particijo. ( i think :)). Ta particija bo vidna ja.. oziroma verjetno boš tisti disk formatiral tako da boš moral dodat še vnos v fstab da se mounta ob zagonu.
    Swap je priporočljivo imeti ne glede na to ali uporabljaš mirovanje ali ne ... ko bo prišlo do kakega memory leaka, bo že jasno zakaj :). Jaz bi dal velikost enako ali malo večjo od nameščenega pomnilnika.
  • Torej bom ostal na 14.04 ... in za swap določim 8GB, ker imam RAM-a 6GB... Sedaj še samo nabavim disk :)
    Hvala obema.

    Lp
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    ... ko bo prišlo do kakega memory leaka, bo že jasno zakaj :)
    O Ubuntuju govoriš.. there are no memory leaks :P

  • samo ne dati swap na ssd! oz če ga že daješ tja vsaj zmanjšaj swapiness. da ti ne bo ckrnil prehitro.

    sicer dvomim da se bo swap veliko uporabljal... no, odvisno kaj se poganja na PC.
  • CrazyLemon Skrbnik
    uredil/-a 29. June, 2015
    Pa tudi SSDji več niso tako zelo omejeni s številom read/write cycles :)
    Lahko več let zdrži po nekaj 10 (ne spomnim se cifre) GB na dan.
  • Tako je, krmilniki so postali precej boljši in pametnejši, hkrati pa ima večina računalnikov zadostno količino pomnilnika, da se swap uporablja le za vzorec. Sam imam swap na SSD disku že eno leto v računalniku s 4 GB RAM in mi diagnostična orodja še vedno kažejo fantastično ohranjenost diska.
  • s-max Član
    uredil/-a 5. August, 2015
    Pojavila se mi je napaka :(
    Sedaj imam na SSD-ju naložen ubuntu 14.04 in prostor sem razdelil tako: za / 60GB, za swap 8GB, za home 60GB. Za grafično sem naložil gonilnike. V samem delovanju je velika razlika :). A pred kakšnim dnevom se je vse zablokiralo in po resetu je še vse delovalo normalno. Včeraj se je tudi vse zablokiralo in ob zagonu pokaže zaslon z obvestilom in se vse ustavi.
    Tako izgleda: image
    Kaj bi lahko bil vzrok tega in kako se lotiti odprave te napake... ali bi bila boljša in hitrejša odprava z ponovno namestitvijo (in če ... kako se lotiti glede na to kako je disk razdeljen?)

    Lp
  • Ali si preveril združljivost SSD-ja z matično ploščo? Morda je potrebno posodobiti kak firmware.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Ali si preveril združljivost SSD-ja z matično ploščo? Morda je potrebno posodobiti kak firmware.
    Ne nisem nič preverjal... pač disk kot disk ali pač ne..? Kaj takšnega v tej smeri ni nihče omenil, da bi bilo kaj takšnega potrebno...
    Drugače pa glede firmware... kako in na kak način posodobiti... mislim da sedaj to ne pride v poštev, ker dalje kot do tega zaslona ne pridem...

    Ker še vsega nisem namestil tako da je še vse bolj kot ne osnovno... bi bila verjetno najbolj enostavna ponovna namestitev. Glede ponovne namestitve mi lahko kdo pove kako je sedaj s tem ker imam disk razdeljen na / in /home plus swap... kako se naj lotim zadeve pri ponovnem nameščanju... nekje sem slišal (youtube) da če imaš /home ti to ostane če je kaj v sistemu narobe ali pri upgrejdanju... samo kako kaj izbrati in določiti, ko se pride do tega pri ponovni namestitvi?
  • Nihče ni omenil, ker so take težave zelo redke. Firmware posodobiš šele, ko je jasno, da je težava v tem. Kako preveriti? Greš na stran od proizvajalca in pogledaš, če so bili za disk izdani kakšni popravki.
    Glede drugih vzrokov pa lahko le ugibamo, saj nisi napisal kakšno strojno opremo imaš.
  • Zadevo mi je uspelo porihtati :)...
    Izgleda, da je bilo nekaj narobe z napetostjo(vsaj domnevam) ker disk je bil enkrat viden drugič pa ne ko sem pogledal v biosu... to se je namreč videlo pri namestitvi ko sem izbral particijo je obstajal, ko se je zagnala namestitev pa ni bilo diska nikjer. Sem zadeve malo preklopil in nato je šla inštalacija lepo skozi in sedaj še zmeraj dela :)...
    Hvala vam ker ste si vzeli čas ...
    Lp
  • gregor3000 je dejal/-a:
    samo ne dati swap na ssd! oz če ga že daješ tja vsaj zmanjšaj swapiness. da ti ne bo ckrnil prehitro.

    sicer dvomim da se bo swap veliko uporabljal... no, odvisno kaj se poganja na PC.
    Ker mi je odpovedal SSD, na katerem sem imel sedaj ubuntu 16.00 LTS. kaj vem mogoče zaradi tega,.
    Sedaj bom nabavil nov SSS disk. Kaj mi priporočate, da ubuntu  inštaliram na še en drugi standardni disk, ali samo swap.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.